ESSÜNK A HÓ FOGSÁGÁBA EGY SPARHELTTEL! – A Ragu

ESSÜNK A HÓ FOGSÁGÁBA EGY SPARHELTTEL! – A Ragu

 

Igazából egyetlen komoly hóra emlékszem itt Magyarországon, az a híres ’86-os havazás volt, amikor nagyon hideg is volt, és nem kellett iskolába menni. Jó volt.
Sokan szeretik a sparheltet, mert a benne sült ételeknek kicsit kemencés az ízük. Én úgy vagyok  a sparhelttel, hogy télen tényleg jó mellékucorodni a konyhában, és tényleg vannak ételek, amik kifejezetten jók benne, vagy rajta, de mivel annyira nem szabályozható a hőmérséklete, inkább maradok egy jó elektromos sütőnél. A húsleves soha nem lesz olyan jó, mint amikor sparhelten készül, nem tudom miért. Nagyanyámnak volt ideje kitapasztalni, mennyire kell rakni, hogy tökéletes legyen benne az almás pite,  vagy gyönyörű a túrós bukta, de én inkább csak az egytálételeknek állok neki benne. Persze ha olyan szerencsés lennék, hogy sikerülne végre a hó fogságába esnem végre valahára, akkor esküszöm nekiveselkednék én is valami süteménynek a bableves mellé.

 

Ez a ragu spraheltben készült, három óra alatt. Igazi sparheltes fogás, elég neki az egyszerű meleg, nem kell 169,5 celsius. Tésztával ettük, de puliszka, héjában sült krumpli, vagy lepcsánka/tócsni is kiváló mellé.
Remélem, most hogy végre itt a tél, és mi épp Mádra készülünk, valami nagy csoda folytán végre tényleg a hó fogságába esünk!

Hozzávaló egy nagyobb lábosnyi adaghoz:

  • 1 kg marha nyak
  • 50 dkg szarvas nyak
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 ek zsír
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál petrezselyme gyökér
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 ágacska kakukkfű
  • 6 levélke zsálya
  • 1 friss babérlevél
  • 10 szem egész bors
  • 10 szem szegfűbors
  • 1 doboz hámozott paradicsom (450 gramm) nyáron friss paradicsom
  • 1,5 száraz vörösbor
  • 1 kk mustár
  • 1 ek méz
  • só, bors
  • csili ízlés szerint, de egy leheletnyit legyen csípős

olasz-ragu-marha-szarvas-sparehelt1

A húst nagyon apróra vagdaljuk, vagy le is darálhatjuk, de akkor más lesz az állaga. Ha már úgy is a hó fogságában vagyunk, ráérünk darabolni, kést élezni, nem?
A fokhagymafejet vízszintesen félbevágjuk, és egy sütőbe is tehető lábosban a zsíron megpirítjuk. Kivesszük a zsírból, félretesszük, majd megdinszteljük a hagymát, a felkarikázott gyökereket, végül rádobjuk a húst. Összeforgatjuk, fűszerezzük, beleborítjuk a paradicsomot, a bort, és hozzáadjuk a petrezselymet, mustárt és mézet is, beletesszük a fokhagymát is.
Betoljuk a sparheltbe lefedve egy órára, majd a fedőt levesszük, és egy középen egyforintos nagyságú lyukkal rendelkező sütőpapírral borítjuk be a ragut. A papírt nyomkodjuk rá. Így főzzük tovább, 2-3 órán keresztül.
Természetesen sima sütőben is elkészíthetjük, az első órában 160 fokon, majd tovább 150 fokon. Mehet rá sajt, vagy egy kis tejföl a tésztára, de nem fontos. Vörösbort inni mellé viszont kötelező!

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: fuszereslelek.nlcafe.hu