Erdélyben így csinálják – Könnyű salátaleves húsgombóccal recept
Ha ezt megkóstolod, a salátáról ezentúl a leves is eszedbe jut. A székelyek egyik kedvenc étele, tálaláskor kínálj hozzá sajttal megszórt, pirított kiflit. Kard Éva salátalevesét érdemes kipróbálni.
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg darált hús
- 1 kisebb saláta
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 tojás
- 1 húsleveskocka
- 1 teáskanál liszt
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- víz
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 25 perc, főzés: 30 perc
Elkészítés:
A salátát szedd leveleire, majd alaposan mosd meg, és tépkedd kisebb darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, és vágd apróra. A darált húst tedd egy tálba, ízlés szerint sózd meg, szórd meg őrölt borssal, szerecsendióval, majd add hozzá az egész tojást és a zsemlemorzsát. Jó alaposan gyúrd össze, és vizes kézzel formázz a masszából dió nagyságú gombócokat.
Egy edényben kezdd el hevíteni az olajat, add hozzá a vöröshagymát, és párold üvegesre. Mehet hozzá az apróra felvágott fokhagyma, majd pár pillanat múlva a kisebb darabokra csipkedett salátaleveleket is beleteheted. Alaposan keverd össze, és addig párold, míg a saláta kicsit összeesik. Ekkor öntsd fel vízzel, ízlés szerint sózd, borsozd, tedd bele a húsleveskockát, valamint az előzőleg elkészített gombócokat.
Ezután hagyd, hogy felforrjon, majd a hőfokot mérsékelve főzd puhára 15-20 perc alatt. Végül a tejfölt keverd simára a liszttel és egy kevés levessel. Csorgasd a forrásban lévő levesbe, közben folyamatosan kevergesd. Forrald fel ismét, és pár percig még szép lassan főzd tovább. Forrón tálald.
2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: femina.hu