Epres Pavlova torta – Illatos Rózsavízzel

Hozzávalók:
A pavlovához:
- 3 tojásfehérje
- 3 ek víz
- 15 dkg porcukor
- 1 ek kukoricakeményítő
A krémhez:
- 35 dkg mascaropne
- 2 ek porcukor
- 1/2 vaníliarúd
A karamellizált eperhez:
- 25 dkg eper
- 3 púpozott ek cukor
- 1 ek víz
- 1 ek rózsavíz
A sütőt 190 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, amíg lágy habot kapunk. Hozzáadjuk a vizet és addig verjük, amíg újra összeáll a hab. Fokozatosan adagolva hozzákeverjük a keményítővel elkevert cukrot, minden adag hozzáadása után legaéább 2 percig dolgoztatjuk a robotgépet magas fokozaton. Végül és további 5-7 percig verjük a habot, amíg egészen sűrű és fényes lesz.
A felvert habot a sütőpapírral bélelt sütőlapra kenjük korong alakban úgy, hogy az oldalai kissé magasabbak legyenek, helyet csinálva a krémnek. Az előmelegített sütőbe tesszük és azonnal visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra. 45 percig sütjük, amíg a habcsók külső kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, ajtaját kitámasztjuk és további 1 órán át bennehagyjuk a pavlovát. Légmenetsen lezárt dobozban tárolva 1 napot eláll.
A mascarponét keverőtálba tesszük és kikeverjük a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjával.
Az epret felszeleteljük. A cukrot és a vizet közepes lábosba tesszük, felolvasztom, majd néha megkeverve világosbarna karamellt főzünk belőle. Amikor kezd sűrűsödni és a színe megfelelő, lehúzzuk a tűzről és hozzá keverjük az eperszeleteket. Ha a karamell megkeményedik, visszatesszük a tűzre, és felolvasztjuk. Hagyjuk kihűlni, amikor teljesen kihűlt, friss epret szeletelünk bele.
Összeállítjuk a desszertet: A pavlovára kanalazzuk a mascarpone krémet és a tetejére halmozzuk a karamellizált epret.