Ellenállhatatlan diós almatorta
Hozzávalók 12 szelethez:
Tészta
- 30 dkg reszelt alma
- 18 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 4 dkg olvasztott vaj
- 2,5 dkg zabpehely
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom leve
- 1 mokkáskanál sütőpor
- reszelt citromhéj
- csipet só
- őrölt fahéj
Krém
- 30 dkg alma
- 20 dkg cukor
- 8 dkg darált pörkölt dió
- 5 tojássárgája
- 5 dkg fehér csokoládé
- 5 dkg vaj
- 3 dl habtejszín
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 dkg zselatin -por
- 1 citrom
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- reszelt citromhéj
- dióbél a díszítéshez
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 30 sütés: 18 perc
Elkészítés:
A tésztához az almát héjastul reszeld le, majd a citrom levével, a reszelt héjával és a zabpehellyel dolgozd össze. A tojásokat keverd habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, add hozzá az almás keveréket és az olvasztott, kihűtött vajat. Végül szitáld hozzá a sütőporos lisztet, majd fakanállal alaposan keverd össze. Egy gáztepsit bélelj ki sütőpapírral, és öntsd rá a masszát. Tedd előmelegített sütőbe, és 200 fokon süsd körülbelül 18 percig. A sütőből kivéve húzd le róla a papírt. Hűtsd ki a tésztát, és vágd három részre.
A krémhez az almát reszeld le, keverd hozzá a citrom levét és a reszelt héját. Egy serpenyőben karamellizáld, azaz olvaszd meg a cukrot. Vigyázz, ne legyen túl sötét. Add hozzá a vajat, és kevergesd addig, amíg elolvad. Ezután tedd hozzá a reszelt almát, és pár perc alatt párold puhára. A tojások sárgáját keverd habosra egy kevés cukorral és a pudingporral. Csorgasd a megpárolódott almához, és kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik. Végül vedd le a tűzről, és mehet bele a porzselatin. Alaposan dolgozd össze, majd hűtsd ki.
A darált diót egy serpenyőben, állandóan kevergetve pár perc alatt pörköld meg. A csokoládét olvaszd fel, és hűtsd ki, majd keverd az almás masszához a pörkölt dióval együtt. Végül pedig a keményre vert habtejszínt is forgasd hozzá. A tortalapokat kend meg a krémmel. Vigyázz, hogy a tetejére és az oldalára is jusson, majd díszítsd dióbéllel.
Forrás: femina.hu