2021. január 08.

Select your Top Menu from wp menus
Elképesztő, mennyi só van bennük: 6 kedvelt étel, amit inkább ne adj a gyereknek

Elképesztő, mennyi só van bennük: 6 kedvelt étel, amit inkább ne adj a gyereknek

Story Highlights

  • Aki kicsit is ügyel a családja és saját egészségére, az jó, ha figyelmet fordít a cukorbevitel mellett a sóbevitelre is, hiszen a túlzott sóbevitel veseproblémákat és magas vérnyomást, érrendszeri bajokat is előidézhet.

A WHO ajánlása szerint az optimális napi sóbevitel nem haladja meg az 5 grammot, az európai országokban mért adatok szerint azonban a felnőtt nőknél az átlag napi sóbevitel 12,1 gramm, férfiaknál 17,5 gramm. A gyerekek sófogyasztása hazánkban a gondatlan iskolai étkeztetés miatt napi 3,5-13,1 gramm közt mozog, pedig esetükben 3 gramm lenne a még nem egészségtelen maximum.

Az alábbi ételek közt olyanokat láthatsz, amelyekről nem is hinnéd, hogy magas a sótartalmuk, vagy hogy egyáltalán tartalmaznak sót. Gondoljátok meg, mennyi fogyhat belőlük!

zabpelyhes_keksz-sok-so-van-benne-keveset-adj-a-gyereknek
A zabos kekszet kedvelők úgy hihetik, egészségük szempontjából a legjobbat veszik. Bár ez valóban jobb a hagyományos keksznél, hiszen rostban gazdagabb, sótartalma 100 grammban 1,27 gramm. Egy darab keksz elfogyasztása a felnőtt ajánlott sóbevitel 3%-át kiteszi, egynél viszont senki sem szokott megállni, pláne nem a gyerekek.

sok-so-van-benne-keveset-adj-a-gyereknek-asvany-viz

Alapjában véve a gyerekeknek érdemes kicsiknek szánt ásványvizet vagy – ha jó minőségű a település vize – csapvizet adni, hiszen a hagyományos ásványvizeket a felnőtteknek forgalmazzák, ásványianyag-tartalmuk, nátriumtartalmuk a gyerekek igényeit meghaladhatja. 2 gramm nátrium 5 gramm sónak felel meg.

sok-so-van-benne-keveset-adj-a-gyereknek-leves-alap

A levesporoknál sokkal jobb az otthon, friss zöldségből és húsból főzött leves, de ügyelni kell, hogyan és mivel fűszerez az ember. A sózást érdemes visszafogni, de az ételízesítő keverékek különösen becsapósak: 100 gramm ételízesítőben több mint 50%, 66,4 gramm só is lehet.
sok-so-van-benne-keveset-adj-a-gyereknek-feher-kenyer-vizes-zsemle
A fehér kenyér és zsemle sem a legjobb választás, ahogy az egyéb péksütemények is sok sót tartalmaznak. 15 dekagrammos kenyérfogyasztás mellett, ami körülbelül két szelet, 2-4 gramm só kerül a szervezetbe, ami a gyerekek sófogyasztási limitjét már át is lépheti.
sok-so-van-benne-keveset-adj-a-gyereknek-virsli
A virsliből egy pár körülbelül 140 gramm, ebben körülbelül 2,6 gramm só van. A különböző felvágottak is sok sót tartalmaznak. A téliszalámival például, amelyből egy karéj kenyérrel készített szendvicsre körülbelül 25 gramm, öt szelet kerül,  200 milligramm só fogy el.
sok-so-van-benne-keveset-adj-a-gyereknek-chips
Chips: Végül ne feledkezzünk meg azokról az ételekről se, amelyek tudvalevően magas sótartalmúak. Egyszer-egyszer se férjen bele, a gyerek napi sóbevitelét a többi elfogyasztott étellel együtt szinte biztosan meg fogja haladni, ha ilyet kap: egy zacskó sajtos chipsszel 1,275 gramm só jut a szervezetébe, csaknem a fele a napi limitnek.

Forrás: femina.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Árt a Gyermek Agyának, ha ezt a 6 ételt nem kapja meg

Bár elsőre túlzásnak érezhetted a címet, valóban igaz, hogy a helytelen táplálkozás károsíthatja az agyat, mégpedig úgy, hogy a tápanyagszegény...

Close