A horvát Pasticada – Marhasült, recept

A pasticada jelentése Horvátul: a legelők ragúja … Több féle pasticada létezik Horvátországban, ezen belül is Dalmáciában; ez kevésbé a ragus változat.
A horvát Pasticada Hozzávalói:
- 1 kg marhacomb vagy lapocka, én inkább lapockát használnék
- 10 dkg szalonna
- Só,bors
- Olívaolaj
A Páchoz:
- 1-2 fej hagyma
- 4 db répa
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dkg aszalt szilva
- 1 evőkanál vörösborecet
- 3 evőkanál olívaolaj
- petrezselyem
- babér
- 2 dl vörösbor
A Gnocchi hozzávalói:
- 15 dkg liszt
- 25 dkg főtt burgonya
- 1-2 db tojás
- Só
A gnocchi hozzávalóit összeállítjuk, kis darabokat szaggatunk belőle, később sós vízben kifőzzük.
A Pasticada páchoz a hagymát szeleteljük, hozzá tesszük a karikára szeletelt sárgarépát, és a felaprított fokhagymát, a petrezselymet, babért, majd az aszalt szilvát. Meglocsoljuk olívaolajjal, vörösborecettel, vörösborral.
A nagy darab marhahúst meg kell majd tűzdelni szalonna csíkokkal és bele kell tenni a pácba és akár egy éjszakán keresztül ebben pácoljuk. Ha ez az idő letelt, akkor olíva olajos serpenyőben kérgesítjük. Sózzuk, borsozzuk ,majd fedő alatt 2 órán át puhára pároljuk. A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a pácból kiszedett zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk; fokhagymával és petrezselyemmel ízesítünk.
Az így kapott zöldséges raguval, valamint a gnocchival tálaljuk a marha lapockánkat
Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata 🙂
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala