A horvát Pasticada – Marhasült, recept

A horvát Pasticada – Marhasült, recept

A pasticada jelentése Horvátul: a legelők ragúja … Több féle pasticada létezik Horvátországban, ezen belül is Dalmáciában; ez kevésbé a ragus változat.

A horvát Pasticada Hozzávalói:

  • 1 kg marhacomb vagy lapocka, én inkább lapockát használnék
  • 10 dkg szalonna
  • Só,bors
  • Olívaolaj

A Páchoz:

  • 1-2 fej hagyma
  • 4 db répa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 dkg aszalt szilva
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • petrezselyem
  • babér
  • 2 dl vörösbor

A Gnocchi hozzávalói:

  • 15 dkg liszt
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 1-2 db tojás

A gnocchi hozzávalóit összeállítjuk, kis darabokat szaggatunk belőle, később sós vízben kifőzzük.

A Pasticada páchoz a hagymát szeleteljük, hozzá tesszük a karikára szeletelt sárgarépát, és a felaprított fokhagymát, a petrezselymet, babért,  majd az aszalt szilvát. Meglocsoljuk olívaolajjal, vörösborecettel, vörösborral.

A horvát Pasticada
A nagy darab marhahúst meg kell  majd tűzdelni szalonna csíkokkal és bele kell tenni a pácba és akár egy éjszakán keresztül ebben pácoljuk. Ha ez az idő letelt, akkor olíva olajos serpenyőben kérgesítjük. Sózzuk, borsozzuk ,majd fedő alatt 2 órán át puhára pároljuk.  A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a pácból kiszedett zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk; fokhagymával és petrezselyemmel ízesítünk.
Az így kapott zöldséges raguval, valamint a gnocchival tálaljuk a marha lapockánkat

Jó étvágyat kíván a Pikantéria csapata 🙂

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala