Egy vega VAGDALT, aminek frankón hús íze van
Ez egy elég hétköznapi élmény, de ebben a vagdaltban semmi hús nincs. Ízre és állagra mégis olyan, mintha húsos lenne, egészen meglepő és nagyon finom! Nálunk felkerült a kedvencek közé, ti is csípni fogjátok.
A vega VAGDALT Hozzávalói 6 személyre:
- 0,5 dl étolaj
- 20 dkg csiperke
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg répa
- 2 kápia
- 2 szál angolzeller
- 20 dkg cukkini
- 10 dkg vörös lencse
- 1 dl passata
- 4 ek szójaszósz
- So, bors, oregano, kakukkfű
- 1 tk angol mustár
- 3 dl víz
- 8 dkg zsemlemorzsa
- 3 tojás
- 10 dkg reszelt sajt
- 15 dkg olajos mag, vegyesen
A paprikás mártáshoz:
- 4 db kápia paprika
- 4 gerezd fokhagyma héjastul
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 fél mokkáskanál cayenne bors (aki szereti)
- 1 evőkanál balzsamecet
- Só, bors
- 1 dl száraz fehérbor
A gombát egészen apróra vágjuk és egy lábasban, tűzforró olajon párolni kezdjük. Ha kicsit pirulni kezd, mellédobjuk a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Mellédobjuk a kis kockára vágott sárgarépát, angolzellert, kápiapaprikát, cukkínit és jó nagy lángon pároljuk őket. Ha minden zöldség puhulni, sőt itt-ott pirulni kezd, akkor jöhet rá a passzírozott paradicsom, a vöröslencse és a víz. És érkezhetnek a fűszerek: só, bors, pirospaprika, szárított zöldfűszerek, szójaszósz és egy kis mustár. Miközben puhul a vöröslencse, egy száraz, felhevített serpenyőben lepirítjuk a durvára aprított olajos magvakat és ezt is a zöldséges alaphoz önjük. Az egészet átforgatjuk, pár percig együtt főzzük, míg egészen száraz lesz a keverékünk. Ekkor levesszük a tűzről. hagyjuk kicsit hűlni, majd hozzákeverjük a zsemelemorzsát, a tojásokat, végül pedig a reszelt sajtot és a friss, durvára vágott petrezselymet. Akkor vagyunk jók, ha a massza állaga pont olyan, mint a nyers vagdalté: ekkor egy sütőpapírral bélelt mélyebb sütőformába, kisebb tepsibe kanalazzuk és 200 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ezzel párhuzamosan a paprikamártást is elkészítjük: egy tepsire dobjuk a kápia paprikát és héjastul a fokhagymagerzdeket is. A vega vagdalttal együtt sütjük őket, és egyszerre is vesszük ki a sütőből. A megsült, itt-ott akár megfeketedett héjú paprikákat alufóliával letakarva pihentetjük 5 percig, lehúzzuk a héjukat, eltávolítjuk a magokat-magházat és a megsült húst a héjától megfosztott sült fokhagymával együtt alaposan leturmixoljuk. Egy kisebb edényben ezt összekeverjük a passzírozott paradicsommal és sóval, borssal, cayenne-borssal, balzsamecettel és cukorral ízesítjük. Felöntjük a fehérborral és 5 percig forraljuk, majd hideg vajkockákkal tesszük a mártást selymessé.
Kínáljuk a vagdaltunkat jó vajas krumplipürével és a fűszeres paprikamártással. Imádni fogja mindenki, akár vega, akár nem!
Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket
Forrás: streetkitchen.blog.hu