Egy klasszikus Spanyol tapas – Patatas bravas

Egy klasszikus Spanyol tapas –  Patatas bravas

Hozzávalók 4 fő részére:

Sült krumpli:

  • 1 kg C típusú sütni való krumpli
  • Olaj sütéshez

A krumplit megpucoljuk és 2×2 cm-es kockára vágjuk, 140 fokos olajban elősütjük, kiszedjük, félretesszük és megcsináljuk a szószokat. 180 fokos olajban készre sütjük, sózzuk, meglocsoljuk gazdagon a két krémes mártással és azonnal tálaljuk.

Aioli:

  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom
  • 2,5 dl étolaj
  • Só, fehérbors

A fokhagymákat kevés sóval pépesre zúzzuk mozsárban vagy egy kés lapjával a vágódeszkán. Keverőtálba dobjuk, hozzáadunk egy tojássárgáját és egy teáskanálnyi friss citromlevet. Habverővel összekeverjük, majd először cseppenként, később vékony sugárban adagolva fokozatosan elkeverjük benne az étolajat, hogy majonéz-szerű állagot kapjunk. Ha túlságosan merevre és remegősre állt össze, 1-2 evőkanál hideg vízzel javíthatunk az állagán. Citromlével, sóval és fehérborssal állítjuk be a tökéletes ízt.

tapas-patatas-baravs-krumpli-burgonya-spanyol-szósz1
Salsa brava:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • Fél konzerv darabolt paradicsom
  • 1 evőkanál  darabos „chipotle adobo” mártás
  • Kis aioli

A durvára vágott vöröshagymát egy lábasban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a darabolt paradicsomkonzervet. 10 percig főzzük, beledobjuk a darabos chipotle mártást, és az egészet teljesen simára turmixoljuk egy botmixerrel, végül óvatosan megsózzuk. További öt percig rotyogtatjuk, majd ezt a salsa brava alapot hagyjuk kicsit kihűlni, végül pedig még hozzákeverünk két teáskanál aiolit. Kész!

Forrás: ketkes.com