Egy elronthatatlan recept: Mézes krémes

Szóval nemrég a nagypapám óvatosan megemlítette, hogy ő úgy enne olyan sütit, ami olyan sok lapos és csoki van a tetején… Mama persze rögtön leszólta, hogy ú, az nagy meló, ne akarja már, hogy fél napig a tűzhely mellett álljak. De én már csakazértis nekiálltam, és elsőre tök jó receptet találtam (itt). Szépen szeletelhető, nehezen elrontható, csak nagyon keveset variáltam rajta:
A Mézes krémes Hozzávalói:
A lapokhoz:
- 45 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 ek zsír
- 4 ek méz
- 1 tojás
- 4 ek tej
- Kevés vaj a kenéshez
A töltelékhez:
- 5 dl tej
- 10 dkg búzadara
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg sűrű baracklekvár
A tetejére:
- 20 dkg étcsoki
- 20 dkg vaj
A tejet felforraljuk, lassan beleöntjük a grízt. Alacsony lángon addig kevergetjük, míg teljesen besűrűsödik, elzárjuk a lángot. Kihűtjük, közben többször megkeverjük, hogy ne maradjon csomós. Ezalatt a vajat habosra keverjük a porcukorral, tojássárgával és vaníliás cukorral. Mikor a tejbegríz kihűlt, simára keverjük vele.
A lapokhoz valókat összegyúrjuk, ha túl kemény, kevés tejet még adhatunk hozzá. 4 részre osztjuk (legjobb, ha lemérjük), hármat letakarunk folpack-kal. A negyediket enyhén lisztezett deszkán gáztepsi-méretűre nyújtjuk. Az alapul vett tepsi hátát megkenjük vajjal, a tésztát először óvatosan a nyújtófára tekerjük, majd a tepsire ügyeskedjük. 180 fokos sütőben rövid idő alatt (6-10 perc) zsemleszínűre sütjük. Így teszünk a többi lappal is, konyharuhán kihűtjük.
A legalsó lapot (ami a legegyenesebb maradt) egy nagy deszkára tesszük, megkenjük a grízes töltelék felével. Rátesszük a következő lapot, megkenjük a sűrű lekvárral (minél vastagabb, annál jobb J ), majd rátesszük a harmadik lapot. Erre jön a tejbegríz második fele, majd a negyedik lap.
A csokit mikróban lassan, sűrűn megkeverve összeolvasztjuk a vajjal, megkenjük vele a süti tetejét. Pár órára, akár egy éjszakára is hagyjuk állni. Forró vízbe mártott, majd letörölt késsel szeleteljük (nagyjából) egyforma szeletekre.