Forrás: streetkitchen.blog.hu
Egy dögös Toszkán kenyérsaláta – Panzanella
A Toszkán kenyérsaláta – Panzanella, Hozzávalói
A salátához
- 5 evőkanál olívaolaj
- 250 g (akár enyhén szikkadt) kenyér
- 1 ág rozmaring
- 2-3 ág kakukkfű
- 15-20 dkg csirkemell filé
- Egy marék fekete olajbogyó
- 8-10 szem kapribogyó
- 15 dkg koktélparadicsom
- Fél fej lilahagyma
Az öntethez:
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor friss bazsalikom
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- fél citrom leve
A kenyérből nagyobb kockákat vágunk. Serpenyőben 3 evőkanál olívaolajat hevítünk, amibe jöhetnek a zöldfűszerek, majd a kockára vágott kenyér, amit néha átforgatva aranybarnára pirítunk. Ha ez megvan, eltávolítjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet, a kenyeret pedig félretesszük egy tálba.
A serpenyőben felhevítünk a maradék két evőkanál olajat, amibe jön 2 gerezd megroppantott fokhagyma, majd a felszeletelt csirkemell. Sózzuk, borsozzuk, majd bekerül még a hús mellé az olívabogyó és a kapribogyó. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalma mehet rá a lepirított kenyérre.
A koktélparadicsom szárát a serpenyőbe dobjuk, kicsit átforgatjuk, majd jöhet mellé maga a koktélparadicsom, amit jó forró serpenyőben kb. 1 percig addig forgatunk, amíg egy kicsit meglágyul, de még egyben marad. A paradicsomot is a tálba dobjuk a hús és a kenyér mellé, majd elkészítjük a gyors salátaöntetet.
A bazsalikomleveleket egy aprítógépbe dobjuk, majd hozzáöntjük az olívaolajat, egy fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk és az egészet egy vinaigrette-szerű öntetté turmixoljuk. A szószt a salátára öntjük, összeforgatjuk és azonnal tálaljuk. Kész!