Egy dögös Toszkán kenyérsaláta – Panzanella

Egy dögös Toszkán kenyérsaláta – Panzanella

A Toszkán kenyérsaláta – Panzanella, Hozzávalói

A salátához

  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 250 g (akár enyhén szikkadt) kenyér
  • 1 ág rozmaring
  • 2-3 ág kakukkfű
  • 15-20 dkg csirkemell filé
  • Egy marék fekete olajbogyó
  • 8-10 szem kapribogyó
  • 15 dkg koktélparadicsom
  • Fél fej lilahagyma

Az öntethez:

  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • fél citrom leve

Toszkán kenyérsaláta - Panzanella

A kenyérből nagyobb kockákat vágunk. Serpenyőben 3 evőkanál olívaolajat hevítünk, amibe jöhetnek a zöldfűszerek, majd a kockára vágott kenyér, amit néha átforgatva aranybarnára pirítunk. Ha ez megvan, eltávolítjuk a rozmaringot és a kakukkfüvet, a kenyeret pedig félretesszük egy tálba.

A serpenyőben felhevítünk a maradék két evőkanál olajat, amibe jön 2 gerezd megroppantott fokhagyma, majd a felszeletelt csirkemell. Sózzuk, borsozzuk, majd bekerül még a hús mellé az olívabogyó és a kapribogyó. Ha a hús szaftosra sült, a serpenyő egész tartalma mehet rá a lepirított kenyérre.

A koktélparadicsom szárát a serpenyőbe dobjuk, kicsit átforgatjuk, majd jöhet mellé maga a koktélparadicsom, amit jó forró serpenyőben kb. 1 percig addig forgatunk, amíg egy kicsit meglágyul, de még egyben marad. A paradicsomot is a tálba dobjuk a hús és a kenyér mellé, majd elkészítjük a gyors salátaöntetet.

Toszkán kenyérsaláta - Panzanella

A bazsalikomleveleket egy aprítógépbe dobjuk, majd hozzáöntjük az olívaolajat, egy fél citrom levét, sózzuk, borsozzuk és az egészet egy vinaigrette-szerű öntetté turmixoljuk. A szószt a salátára öntjük, összeforgatjuk és azonnal tálaljuk. Kész!

Forrás: streetkitchen.blog.hu