Egészben sült karaj gerslirizottóval és pecsenyelével

Egészben sült karaj gerslirizottóval és pecsenyelével

Reméljük, hogy sikerült és csak ajánlani tudjuk nektek is, hogy próbáljátok ki a hatalmas sertéskaraj és a még hatalmasabb csokitorta receptünket!

 

Az Egészben sült sertéskaraj Hozzávalói:

  • 1 szép darab bőrös sertéskaraj, csonttal, kb 1,5-2 kg
  • 1 egész fej fokhagyma
  • 2 ág friss rozmaring
  • 4-5 ág friss kakukkfű
  • 2-3db sárgarépa
  • 1 szál angolzeller
  • 5-6 szem paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 3 ek sertészsír
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1,5 dl fehérbor
  • 50 g hideg vaj
  • Só, bors

A sertéskaraj bőrét 1×1 cm négyzetekre bevagdossuk és fűszerezzük: sóval és borssal, pépesre zúzott fokhagymával és finomra vágott friss rozmaringgal és kakukkfűvel. Néhány gerezd fokhagymát bele is tűzünk húsba úgy, hogy egy vékony pengével kis zsebet vágunk bele és ebbe nyomjuk be a gerezdet. A megtisztított, nagyobb darabokra vágott répát, angolzellert, paradicsomot és paprikát egy tepsibe dobjuk és a kevés zsírral pluszban bekent húst a erre a zöldségágyra fektetjük. Aláöntünk 1 dl alaplevet és a fehérbort, letakarjuk alufóliával és 160 fokos sütőben 2 órán át pároljuk-sütjük. A húst magában, a zöldségek nélkül még visszatesszük a sütőbe 220 fokon, grill fokozatra, alufólia nélkül 15-20 percre és jól lepirítjuk. A sült zöldségek sem vesznek kárba, isteni szaftot készítünk belőlük: az összeset egy lábosba szedjük, és felöntjük a maradék alaplével. A felesleges zsírt eltávolítjuk róla, majd kb. 10 perc erős forralással besűrítjük. Egy szűrőn átpaszírozzuk az egészeet, majd az így kapott alapba még több részletben belekevejük a hideg, kockára vajat, hogy selymes mártás állagot kapjunk.

Egészben sült sertéskaraj

Gerslirizottó

Hozzávalók 4 személy részére:

  • 25 dkg bébicsiperke gomba
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 30 dkg árpagyöngy
  • 1,5 dl fehérbor
  • Kb. 8 dl alaplé
  • 25 dkg zellergumó
  • 25 dkg sütőtök
  • 50 g vaj
  • 10 dkg camembert sajt

A gerslirizottóhoz a gombát tűzforró serpenyőben, kevés oljaon aranybarnára pirítjuk és félretesszük, majd ugyanabban a serpenyőben a finomra vágott hagymát még két evőkanál étolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gerslit, és amikor felhevült, felöntjük a fehérborral. Amikor a bort felszívta a gersli, több részletben adagolva hozzáadjuk az alaplevet, mindig csak annyit, hogy éppen szaftos legyen, de ne lepje el teljesen. Már az elején sózzuk és borsozzuk, de a végén még állítunk az ízeken. Kb. 15 perc folyamatos kevergetés és alaplé-póltlás után a gersli félig megpuhul és  ekkor hozzáadjuk az apró kockára vágott zellert, öt perccel később a szintén kis kockára vágott sütőtököt és addig kevergetjük tovább, míg minden teljesen megpuhul. Közben folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet, hogy jó krémes legyen. Ezt a krémességet a végén még darabokra tépkedett camembert sajt és vaj hozzáadásával fokozzuk. Beledobjuk az előzőleg lepirított gombát is és egy utolsót ellenőrzünk az ízeken. Ha minden stimmel, már tálalhatjuk is!

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

Forrás: streetkitchen.blog.hu