Egészben sült mézes karaj
Egészben sült mézes karaj, nagyon egyszerű elkészíteni, gyorsan készen van és kevés hozzávaló kell , hogy otthon legyen
Az Egészben sült mézes karaj hozzávalói:
- 1kg sertés karaj filé
- zöldségek: 3 s.répa, 1 gyökér, negyed karalábé, 1 póréhagyma, 2 cikk fokhagyma
- 2 tk koriander mag
- 1 tk egész bors
- 1/2 tk kardamon
- 1 tk fahéj
- 1 tk római kömény
- 1 tk fűszerpaprika
- 1/4 tk szerecsendió
- pár szem szegfűszeg
- 2 ek méz
- 1 ek balzsamecet
- só
- 2 dl fehérbor
- kevés víz
Az Egészben sült mézes karaj, elkészítése
- A karaj minden oldalát egy nagy vas lábasban elő kell pirítani ( – tégy alá zsíradékot), hogy összehúzódhassanak a hús pórusai, így az izek bennt maradjanak a karajban
- készítsd elő a fűszereket – én egy szír/perzsa fűszert készítettem el itthon – neve: baharat: egy mozsárban őröld össze a fekete borsot, koriandert, római köményt, kardamont, fahéjat ( ez lehet por is), szegfűszeget, szerecsendiót és a fűszerpeprikát
- A gázon körbe pirult karaj zsírjába dobd a fűszereket, kicsit kavargasd, hogy elő jöjjenek belőle az ízek, majd mehet hozzá a bor és egy kevés víz. Hagyd , hogy a bor erősen forrjon egy keveset, így távozik majd az alkohol
- Mehetnek hozzá a zöldségek darabokban; én csak a karalábét pucoltam meg
- 150 fokos sütőben kb 2h 20 percet lefedve, majd további 15 percet fedél nélkül süsd. A végén ellenőrízd, hogy a kés könnyedén át megy e a húson
- Kész