Egészben sült karaj zöld salátával – Serpenyős sült krumplival

A Egészben sült karaj Hozzávalói:
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb ág kakukkfű levelei
- 1 ág rozmaring levelei
- 3 levél zsálya apróra vágva
- 1 nagy ek. dijoni mustár
- kb. 2 ek. olaj
- 1 egész csontos sertéskaraj
- 1 ek. juharszirupp
A körethez:
- 8 nagyobb szem újkrumpli
- 1 csokor metélőhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kis csokor tárkony
- fél citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- néhány db szardella
- frissen őrölt fekete bors, pici só (vigyázat, a szardella is sós!)
- 2 nagy ek. kefir
- 2 ek. majonéz
vegyes zöld saláták: római saláta levelek, rukkola, bébi spenót sárgarépa zöldséghámozóval vékony szeletekre vágva
néhány retek vékonyra szeletelve
A megpucolt fokhagymagerezdeket egy kis sóval mozsárban pépesre zúzzuk, majd hozzászórjuk a zöldfűszereket és tovább keverjük. Egy jó nagy kanál dijoni mustárral tesszük még ízesebbé a pácot, majd simára keverjük kevés olajjal.
A karajt sózzuk, borsozzuk és forró serpenyőben egy kevés olajon, oldalanként 1 perc alatt körbepirítjuk, hogy szép színt kapjon. Egy tepsibe fektetjük és jó alaposan bekenjük a fűszeres-mustáros-fokhagymás páccal.
170 fokon egy óra alatt puhára sül.
A krumplikat héjastul feltesszük főni.
A salátaöntethez a rengeteg zöldfűszert durvára vágjuk, majd aprítógépbe tesszük, belefacsarjuk fél citrom levét, mehet bele az apróra vágott fokhagyma, a szardella, óvatosan sózzuk, bátran borsozzuk és a kefirrel és a majonézzel együtt az egészet jól leturmixoljuk.
A megfőtt krumplikat forró serpenyőben olívaolaj és vaj keverékén elkezdjük lepirítani, majd egy kicsit összenyomjuk őket, így nagyobb felületük kap pörzs anyagot és a krumpli belsejébe is belemegy a vaj és az olívaolaj, ízesebbé téve azt. Nagy szemű tengeri sóval meghintjük és melegen tartjuk a tálalásig.
Ha a sütési idő lejárt, kivesszük a karajt és egy szilikon ecset segítségével megkenjük juharsziruppal, ezzel már csak pár percet sütjük grillfokozaton, hogy gyönyörű aranybarna színt kapjon.
A megsült húst kicsit pihentetjük, addig összeállítjuk a salátát. A római saláta leveleket egy nagy tálra tépkedjük, összekeverjük a rukkolával és a bébispenóttal, a tetejére szórjuk a répacsíkokat és a retekszeleteket és ráöntjük az öntetet.
A húst óvatosan levágjuk a csontról, majd felszeleteljük és a sült krumplival és a zöld salátával tálaljuk.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: streetkitchen.blog.hu