Durván szaftos kacsaburger, recept
Az igazi hamburger természetesen marhából készül, de időnként elkap minket a vágy, hogy más húsból is kipróbáljuk. Jó volt pl. disznajból is, de ez a kacsás verzió az egyik legfinomabb burger volt, ami a Street Kitchen stúdióban valaha készült.
A darált kacsahús problematikája
Darált kacsához kétféleképpen tudtok jutni: vagy megveszitek a húst és magatoknak ledaráljátok, vagy ha nincs darálótok, akkor ezt a feladatot rábízzátok a hentesetekre. Köztudott, hogy Magyarországon a közértekben bármilyen szokásos rutintól eltérő dolog igénylése (húsdarálás, áfás számla, 20 ezressel fizetés, stb) intenzív csodálkozást, caccogást, esetleg fejcsóválást vált ki a másik félből. A jó kacsa burger titka tehát a magabiztos megjelenés és a szép mosoly, így kérjétek meg a hentest, hogy ledarálja a cuccot.
A lényeg, hogy fele-fele arányban kérjetek mellet és combot, és mindkét húsrészen található zsírt daráljátok bele a húsba. Az így kapott massza elsőre ijesztően zsírosnak tűnhet, de sokkal több fog kisülni belőle, mint egy marha húspogácsa esetében, így végeredménynek meg fogjátok kapni az elvárt, kb. 10% körül alakuló zsírtartalmat.
A Durván szaftos kacsaburger Hozzávalói
A húspogácsához:
- Pár csepp olívaolaj
- 15 dkg darált kacsahús (mell+comb)
- só, bors
A rozmaringos majonézhez:
- 10 g majonéz
- 1 ág rozmaring
- 1 gerezd fokhagyma
A balzsamecetes narancsdzsemhez:
- 20 g narancsdzsem
- 1 ek balzsamecet
Az összeszereléshez:
- hamburger buci
- 2 szelet paradicsom
- római saláta
A szószokhoz először a rozmaringot finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a majonézhez, amibe belenyomunk egy gerezd fokhagymát is, majd az egészet összekeverjük. A balzsamecetet hozzáadjuk a narancsdzsemhez és összekeverjük.
A kacsahúsból 15 dkg súly körüli pogácsákat formázunk, majd éppen pár csepp olívaolajat eloszlatva a serpenyőben átsütjük a húst. A felesleges zsiradékot leöntjük, majd egy kevés kacsazsíron lepirítjuk a hamburger bucit. Az alját megkenjük a narancsdzsemmel, erre jön a saláta és a hús, erre pedig a paradicsomszeletek és a majonézzel megkent bucitető.
Forrás: Streetkitchen.blog.hu