Durván szaftos kacsaburger, recept

Durván szaftos kacsaburger, recept

 

Az igazi hamburger természetesen marhából készül, de időnként elkap minket a vágy, hogy más húsból is kipróbáljuk. Jó volt pl. disznajból is, de ez a kacsás verzió az egyik legfinomabb burger volt, ami a Street Kitchen stúdióban valaha készült. 

Durván szaftos kacsaburger

A darált kacsahús problematikája

Darált kacsához kétféleképpen tudtok jutni: vagy megveszitek a húst és magatoknak ledaráljátok, vagy ha nincs darálótok, akkor ezt a feladatot rábízzátok a hentesetekre. Köztudott, hogy Magyarországon a közértekben bármilyen szokásos rutintól eltérő dolog igénylése (húsdarálás, áfás számla, 20 ezressel fizetés, stb) intenzív csodálkozást, caccogást, esetleg fejcsóválást vált ki a másik félből. A jó kacsa burger titka tehát a magabiztos megjelenés és a szép mosoly, így kérjétek meg a hentest, hogy ledarálja a cuccot.

A lényeg, hogy fele-fele arányban kérjetek mellet és combot, és mindkét húsrészen található zsírt daráljátok bele a húsba. Az így kapott massza elsőre ijesztően zsírosnak tűnhet, de sokkal több fog kisülni belőle, mint egy marha húspogácsa esetében, így végeredménynek meg fogjátok kapni az elvárt, kb. 10% körül alakuló zsírtartalmat.

A Durván szaftos kacsaburger Hozzávalói

A húspogácsához:

  • Pár csepp olívaolaj
  • 15 dkg darált kacsahús (mell+comb)
  • só, bors

A rozmaringos majonézhez:

  • 10 g majonéz
  • 1 ág rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma

A balzsamecetes narancsdzsemhez:

  • 20 g narancsdzsem
  • 1 ek balzsamecet

Az összeszereléshez:

  • hamburger buci
  • 2 szelet paradicsom
  • római saláta

 Durván szaftos kacsaburger

A szószokhoz először a rozmaringot finomra aprítjuk, majd hozzáadjuk a majonézhez, amibe belenyomunk egy gerezd fokhagymát is, majd az egészet összekeverjük. A balzsamecetet hozzáadjuk a narancsdzsemhez és összekeverjük.

A kacsahúsból 15 dkg súly körüli pogácsákat formázunk, majd éppen pár csepp olívaolajat eloszlatva a serpenyőben átsütjük a húst. A felesleges zsiradékot leöntjük, majd egy kevés kacsazsíron lepirítjuk a hamburger bucit. Az alját megkenjük a narancsdzsemmel, erre jön a saláta és a hús, erre pedig a paradicsomszeletek és a majonézzel megkent bucitető.

Forrás: Streetkitchen.blog.hu