Moldovai szentecskek avagy kalács, recept
Egy jellegzetes román kalács- sütemény, amit 8-as ra formáznak és március 9- én szokták sütni a Sevasta-i 40 vértanú tiszteletére, akiket a római Licinius császár 8 napig kínozott majd halálra ítélt,mert nem akarták megtagadni kereszténységüket. A szokás szerint 40 darab szentecskét sütnek a háziasszonyok a férfiak pedig fejenként 40 pohár bort kell megigyanak.
A kalácska nagyon finom, gyerekként volt alkalmam egy román szomszédnéninél kóstolni és nagyon rég el akartam készítem,úgy látszik most jött el az ideje:) Receptet már sajna, nem kérhettem tőle, így rákeresve a nettem, ezt találtam a legjobbnak és nem tévedtem.
A Moldovai szentecskek Hozzávalói:
Tésztához:
- 55 dkg liszt,
- 1,25 dl langyos tej,
- 1,25 dl meleg víz ,
- 15 dkg kristálycukor,
- 1 tojás, 8 dkg vaj,
- 1 tk só,
- 1 tasak szárított élesztő
Kenéshez: 1 tojás sárgája, 0,5 dl tej
Sziruphoz: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 vanilía cukor, rum, 1 citrom reszelt héja
Kell még : méz, darált dió
A hozzávalókból tésztát dagasztottam és 1 órán át kelni hagytam.Lisztezett deszkára kiborítottam és 20 részre osztottam. Mindegyiket egyenként 50 cm-re sodortam, kettőbe fogtam és összefacsartam majd a két végénél összeillesztettem, kör alakban.
A kört egyszer átcsavartam,hogy 8 as legyen. Sütőpapirral bélelt tepsibe tettem, újabb 1 órát kelesztettem.A tojás sárgáját elkavartam a tejjel,ezzel lekentem a kalácskákat és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Addig elkészítettem a szirupot: a vizet a cukorral felforraltam,hozzáadtam a vanília cukrot a rumot és a citrom reszelt héját. A kalácskákat ebbe a szirupba belemártogattam ( nem szívja meg magát,csak mázasak lesznek), tálcára tettem,tetejüket lekentem mézzel és megszórtam darált dióval.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: Aledakonyhaja.blogspot.hu