Moldovai szentecskek avagy kalács, recept

Moldovai szentecskek avagy kalács, recept

 

Egy jellegzetes román kalács- sütemény, amit 8-as ra formáznak és március 9- én szokták sütni a Sevasta-i 40 vértanú tiszteletére, akiket a római Licinius császár 8 napig kínozott majd halálra ítélt,mert nem akarták megtagadni kereszténységüket. A szokás szerint 40 darab szentecskét sütnek a háziasszonyok a férfiak pedig fejenként 40 pohár bort kell megigyanak.

A kalácska nagyon finom, gyerekként volt alkalmam egy román szomszédnéninél kóstolni és nagyon rég el akartam készítem,úgy látszik most jött el az ideje:) Receptet már sajna, nem kérhettem tőle, így rákeresve a nettem, ezt találtam a legjobbnak és nem tévedtem.

Moldovai szentecskek avagy kalács
A Moldovai szentecskek Hozzávalói:

Tésztához:

  • 55 dkg liszt,
  • 1,25 dl langyos tej,
  • 1,25 dl meleg víz ,
  • 15 dkg kristálycukor,
  • 1 tojás, 8 dkg vaj,
  • 1 tk só,
  • 1 tasak szárított élesztő

Kenéshez: 1 tojás sárgája, 0,5 dl tej
Sziruphoz: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 1 vanilía cukor, rum, 1 citrom reszelt héja
Kell még : méz, darált dió

A hozzávalókból tésztát dagasztottam és 1 órán át kelni hagytam.Lisztezett deszkára kiborítottam és 20 részre osztottam. Mindegyiket egyenként 50 cm-re sodortam, kettőbe fogtam és összefacsartam majd a két végénél összeillesztettem, kör alakban.

A kört egyszer átcsavartam,hogy 8 as legyen. Sütőpapirral bélelt tepsibe tettem, újabb 1 órát kelesztettem.A tojás sárgáját elkavartam a tejjel,ezzel lekentem a kalácskákat és előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütöttem.
Addig elkészítettem a szirupot: a vizet a cukorral felforraltam,hozzáadtam a vanília cukrot a rumot és a citrom reszelt héját. A kalácskákat ebbe a szirupba belemártogattam ( nem szívja meg magát,csak mázasak lesznek), tálcára tettem,tetejüket lekentem mézzel és megszórtam darált dióval.

Moldovai szentecskek avagy kalács

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: Aledakonyhaja.blogspot.hu