Diós-karamellás almatorta

Diós-karamellás almatorta

Hozzávalók

 

 

A diós-almás alaphoz:

• 2 db alma
• 50 g dióbél
• ½ citrom frissen facsart leve
• 100 g porcukor
• 3 db tojás
• 150 g liszt
• 1 tk. sütőpor
• ½ tk. szódabikarbóna
• 1 tk. őrölt fahéj
• 1 tk. frissen reszelt szerecsendió
• csipetnyi só

A tetejére:

• 200 ml hideg tejszín
• 3 ek. + 2 tk. kristálycukor
• 1 ek. arany- és ezüstszínű cukorgyöngy

Elkészítési idő: 70 perc

dios-karamella-alma-torta

Elkészítés:

1. A dióbelet száraz serpenyőben megpirítjuk, és sodrófával kisebb darabokra hengereljük.
A lisztet a sütőporral átszitáljuk.

2. Az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítjuk. A gyümölcshúst kockacukor nagyságú darabokra vágjuk, meglocsoljuk fél citrom levével, megszórjuk az őrölt fahéjjal, valamint a szerecsendióval, és összekeverjük a pirított dióval.

3. A tojást a porcukorral és egy csipetnyi sóval habosra verjük, majd belekeverjük a sütőporral és a szódabikarbónával elvegyített lisztet. A masszát egy sütőpapírral kibélelt 24 cm-es tortaformába simítjuk, megszórjuk a fűszeres diós almával, és 200 fokra előmelegített tepsiben kb. 25 perc alatt megsütjük.

4. Egy nagy serpenyőbe három evőkanálnyi kristálycukrot szórunk, és közepes lángon sötét karamellé főzzük. A karamell kétharmad részét a kihűlt diós-almás alapra, a maradék egyharmadot pedig sütőpapírra csorgatjuk, majd megvárjuk, amíg megszilárdul.

5. A hideg tejszínt két teáskanál kristálycukorral kemény habbá verjük, és a már kihűlt almás alapra kenjük. A tetejére karamelldarabkákat tűzünk, megszórjuk a cukorgyönggyel, és a tortát behűtve tálaljuk.

 

Forrás: nlcafe.hu