Az Igazi – Debreceni páros kolbász recept
A debreceni páros kolbász recept, Hozzávalói:
- 10 kg fiatal magyar sertések húsa
250 g só - 50 g fehér bors
- 50 g édes fűszerpaprika
- 10 g kálisalétrom
- 10 g majoránna
- 15 g friss fokhagyma
A debreceni páros kolbász recept Elkészítése:
-
„Fiatal magyar sertések húsát vesszük, éspedig nemcsak az apró, úgynevezett kolbászhúst, hanem kicsontozzuk az egész húsos részeket, a húst vagy jó éles ringa késsel, vagy annak hiányában kézi késsel vagy baltával – de semmi esetre sem húsdarálóval – babszem nagyságura vágjuk és fűszerezzük.”
-
Összekeverve sertés-vékonybelébe töltjük, megfelelő nagyságban lepározzuk.
-
Hűvös-szellős helyen hagyjuk egy napig, majd szép pirosra megfüstöljük.
Kóser debreceni (Bittner-féle)
-
Azonos mennyiségű („okvetlenül fokhagymával is füszerezendő”) marhahúspépet és félgorombára vágott zsíros marhahúst összekeverünk, az egészet jól átgyúrjuk.
-
Fekete borssal fűszerzezzük és vastag birkabélbe töltjük, páronként 16 dekásra csavarjuk.
-
Füstölés és abálás után jól lehűtjük.
forrás: gaultmillau.hu