Az Igazi – Debreceni páros kolbász recept

Az Igazi – Debreceni páros kolbász recept

A debreceni páros kolbász recept, Hozzávalói:

  • 10 kg fiatal magyar sertések húsa
    250 g só
  • 50 g fehér bors
  • 50 g édes fűszerpaprika
  • 10 g kálisalétrom
  • 10 g majoránna
  • 15 g friss fokhagyma

debreceni páros kolbász recept

A debreceni páros kolbász recept Elkészítése:

  1. „Fiatal magyar sertések húsát vesszük, éspedig nemcsak az apró, úgynevezett kolbászhúst, hanem kicsontozzuk az egész húsos részeket, a húst vagy jó éles ringa késsel, vagy annak hiányában kézi késsel vagy baltával – de semmi esetre sem húsdarálóval – babszem nagyságura vágjuk és fűszerezzük.”

  2. Összekeverve sertés-vékonybelébe töltjük, megfelelő nagyságban lepározzuk.

  3. Hűvös-szellős helyen hagyjuk egy napig, majd szép pirosra megfüstöljük.

 

Kóser debreceni (Bittner-féle)

  1. Azonos mennyiségű („okvetlenül fokhagymával is füszerezendő”) marhahúspépet és félgorombára vágott zsíros marhahúst összekeverünk, az egészet jól átgyúrjuk.

  2. Fekete borssal fűszerzezzük és vastag birkabélbe töltjük, páronként 16 dekásra csavarjuk.

  3. Füstölés és abálás után jól lehűtjük.

forrás: gaultmillau.hu