Darálós mogyorós, recept

Beindult nálunk is az adventi sütöde. Ezt a szokást is még Németországból hoztam haza. Nagyon jó volt az ottani adventi hangulat, én pl. adventi koszorút is ott láttam először a családoknál… És emlékszem, mennyire szerették a gyerekek az együtt sütést és milyen elnézően mosolygott a háziasszonyom az okozott felforduláson…
Így aztán nálunk is nagy közös sütögetések vannak mind a mai napig, pedig az egyik már 15, a másik 12 múlt. De kell is a kamasz fiam hatalmas tenyere, mert ebből a darálós mogyorós kekszből, ami a fiúk kedvence, dupla adagot szoktam sütni és 2,5 kilónyi hozzávaló összegyúrása már bizony férfimunka a javából 🙂
A darálós mogyorós hozzávalói:
- 500 g lisztet elkeverünk
- 1 késhegynyi sütőporral, majd egy tálba szitáljuk. Hozzáadunk
- 300 g cukrot,
- 1 cs vaníliás cukrot,
- 125 g darált török mogyorót,
- 250 g vajat (margarint) és
- 1 tojást,
A darálós mogyorós elkészítése:
- majd a hozzávalókat összegyúrjuk.
- Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd másnap a húsdarálóra szerelt sütinyomón keresztül „ledaráljuk” a tésztát.
- Tetszés szerinti formákat hajtogatunk, vagy csak egyszerűen rudacskákat vágunk belőle.
- 200 fokon kb 15 percig sütjük. Nálunk a fiúk úgy szeretik, ha jó alaposan megsül és ragaszkodnak a csokibevonathoz is, ami
150g ét tortabevonóból készül.
Forrás: eszterlancfoz