Cukkini leves pirított gombóccal recept

Cukkini leves pirított gombóccal recept

 

Hozzávalók:

A leveshez:

–        3-4 db bébi cukkini
–        1 nagy fej hagyma
–        3-4 cikk fokhagyma
–        2 babérlevél
–        3 szál sárgarépa
–        1 kanál zsír
–        só, bors
–        3 dl tej
–        2-3 kávéskanál cukor
–        1 fél citrom

A gombóchoz:

–        35 dkg őrölt hús
–        1 tojás
–        petrezselyemzöld
–        1 kápia
–        15 dkg csiperkegomba
–        3 cikk fokhagyma
–        Só, bors,
Egy fazékban a megpucolt és karikára vagy kockákra vágott cukkinit a fokhagymával és a hagymával, babérlapival odatesszük 1,5 liter vízben főni egy csipetnyi só hozzáadásával.
Közben a megpucolt karikára vágott sárgarépát a zsíron megdinszteljük.

cukkini-leves-piritott-gomboc-recept1

Nekifogunk a gombócok elkészítésének:

–        a kápiát és a gombát késsel jó apróra kockázzuk és a petrezselyemzöldet is.
–        egy edényben az őrölt húst a tojást és az apróra vágott zöldséget sózás borsozás után jól összekeverjük a lereszelt vagy áttört fokhagymával , majd vizes kézzel apró kis gombócokat formálunk
–        egy liter vízbe teszünk, egy csipetnyi sót felforraljuk, beletesszük a zsíron megdinsztelt sárgarépát, és a gombócokat beledobálva 15 percig főzzük, ekkor kiszedjük és lecsepegtetjük
Ha már megfőtt a cukkini, akkor kiszedjük a babérleveleket, hozzáadjuk a tejet és össze turmixszoljuk. Egy nagyobb fazékba töltjük a turmixszolt levet és hozzáadjuk a sárgarépás levet, amiben a gombócok főttek. Jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, és a citrom levével ízlés szerint savanyítjuk, mindezt lassú tűzön. A lecsepegtetett gombócokat forró olajban hirtelen átpirítjuk és beletesszük a levesbe, még hagyjuk 5 percet fedő alatt a kályhán és már tálalhatjuk is.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

 

Forrás: szekely-kukta.webnode.hu