Cukkini leves pirított gombóccal recept

Hozzávalók:
A leveshez:
– 3-4 db bébi cukkini
– 1 nagy fej hagyma
– 3-4 cikk fokhagyma
– 2 babérlevél
– 3 szál sárgarépa
– 1 kanál zsír
– só, bors
– 3 dl tej
– 2-3 kávéskanál cukor
– 1 fél citrom
A gombóchoz:
– 35 dkg őrölt hús
– 1 tojás
– petrezselyemzöld
– 1 kápia
– 15 dkg csiperkegomba
– 3 cikk fokhagyma
– Só, bors,
Egy fazékban a megpucolt és karikára vagy kockákra vágott cukkinit a fokhagymával és a hagymával, babérlapival odatesszük 1,5 liter vízben főni egy csipetnyi só hozzáadásával.
Közben a megpucolt karikára vágott sárgarépát a zsíron megdinszteljük.
Nekifogunk a gombócok elkészítésének:
– a kápiát és a gombát késsel jó apróra kockázzuk és a petrezselyemzöldet is.
– egy edényben az őrölt húst a tojást és az apróra vágott zöldséget sózás borsozás után jól összekeverjük a lereszelt vagy áttört fokhagymával , majd vizes kézzel apró kis gombócokat formálunk
– egy liter vízbe teszünk, egy csipetnyi sót felforraljuk, beletesszük a zsíron megdinsztelt sárgarépát, és a gombócokat beledobálva 15 percig főzzük, ekkor kiszedjük és lecsepegtetjük
Ha már megfőtt a cukkini, akkor kiszedjük a babérleveleket, hozzáadjuk a tejet és össze turmixszoljuk. Egy nagyobb fazékba töltjük a turmixszolt levet és hozzáadjuk a sárgarépás levet, amiben a gombócok főttek. Jól összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk, és a citrom levével ízlés szerint savanyítjuk, mindezt lassú tűzön. A lecsepegtetett gombócokat forró olajban hirtelen átpirítjuk és beletesszük a levesbe, még hagyjuk 5 percet fedő alatt a kályhán és már tálalhatjuk is.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: szekely-kukta.webnode.hu