Csülök pékné módra, recept

Régi nagy szerelem. A csülök……
Csülök minden formájában a kedvenc ételeim közé tartozik. Amikor valamilyen fesztiválon, kirakodó vásáron járunk, igyekszem felkutatni egy jó kis csülköst. Legutóbb a Magyarok Fesztiválján, Bösztörpusztán ettem egészben sült csülköt. Isteni volt.
A sok kedvenc közül ma nekifutok egy csülök péknének.
Csülök pékné módra Hozzávalói 4 jó étkű egyénnek:
- 1,2 kg csontozott csülök
- 1 kg krumpli
- 4 fej vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 szelet mangalica szalonna 0,5cm vastag
- 1 dob sör
- só
- őrölt feketebors
- majoranna
Meghámozom a krumplit, a hagymát és a fokhagymát. A krumplit nagyobbacska kockákra vágom és egy magasabb oldalú tepsi aljába teszem. Erre pakolom a a félbe, majd négybe vágott vöröshagymákat. Felkarikázok 4 gerezd fokhagymát és azt is rádobálom a krumplira. A négy szelet szalonnát is beirdalom, ráteszem ezeket is az előző összetevőkre.
Megmosom a kicsontozott csülköt és tenyérnyi darabokra vágom. Ezeket egyenként bedörzsölöm sóval, borssal, majorannával és fokhagyma nyomóval áttört maradék fokhagymával, majd ráhelyezem a krumplikra. Fél pohár vizet és fél pohár sört öntök alá.
Alufóliával lefedem a tepsit és 200 fokon előmelegített sütőbe teszem. Kb. másfél óra. Mikor megpuhult a csülök leveszem az alufóliát, bekenem sörrel a csülök bőrét és folyamatos kenegetés mellett pirosra sütöm. Kb. 20-30 perc alatt.
Fogyasszuk jó étvággyal!
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: szeretemahasam.blogspot.hu