A Csülkös-sajtos rétestekercs Hozzávalói 4 személyre:
- 5 réteslap,
- 5 dkg olvasztott vaj,
- 12 dkg sajt,
- 15 dkg főtt,füstölt csülök vagy tarja,
- 1 tojás,
- diónyi parmezán,
- só, bors;
a mártáshoz:
- 2 fej fokhagyma,
- olívaolaj,
- rozmaring,
- 1,5 dl tejföl,
- 2 evőkanál majonéz,
- só, bors
A Csülkös-sajtos rétestekercs Elkészítése:
- A csülköt kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük, felét a felvert tojásba keverjük, sózzuk, borsózzuk.
- A réteslapokat egyenként lekenjük az olvasztott vajjal, mindegyiket megszórjuk kevés reszelt sajttal és egymásra tesszük. Az utolsó lapra kenjük a tojásos sajtot, rászórjuk a csülökhúst, majd feltekerjük, a két végét benyomjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük olvasztott vajjal és megszórjuk a lereszelt parmezánnal.
- A fokhagymák végét levágjuk, a tekercs mellé tesszük, megszórjuk sóval és rozmaringgal, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20-25 percig sütjük. A megsült fokhagymát kinyomjuk a héjából és villával összetörjük, ami megszáradt, az összevágjuk.
- Hozzáadunk kevés aprított rozmaringot, sózzuk, borsózzuk, majd a tejfölbe keverjük a majonézzel együtt. A rétest szeletekre vágjuk és a fokhagymás mártással tálaljuk. Langyosan a legfinomabb, de hidegen is fogyasztható.
Megjegyés: A sült fokhagyma helyett használhatunk nyers, áttört fokhagymát is, annak intenzívebb lesz az íze.
forrás: aledakonyhaja