Jó étvágyat!
Csorba húsleves
Hozzávalók :
- 25 dkg pulykamell
- 20 dkg mirelit zöld bab
- 3 db sárgarépa
- 2 db petrezselyem
- 10 dkg kelkáposzta
- zöld lestyán
- 1-2 paradicsom
- 1 paprika
- só,bors,kis darab csípős paprika,póréhagyma
- 1 ek olívaolaj
A gombóc hozzávalói:
- 2 közepes nagyságú krumpli
- 1 púpozott evőkanál rozs,egy csapott evőkanál fehér liszt
- 1 kisebb méretű tojás
- egy jó marék apróra vágott kapor, és két -három levél apróra vágott lestyán
- 1 diónyi vaj
- 1 teáskanál olaj
- só, fél húsleves kocka
- 5-6 szelet szárított vargánya
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk, úgyszintén a húst is. A húst hideg vízben feltesszük főni, ha felforr lehabozzuk. Közben egy serpenyőben olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, és elkezdjük dinsztelni ( a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk), majd rátesszük a felvágott póréhagymát, paprikát, megsózzuk, kicsit megforgatjuk, vigyázzunk a póré hamar megtud égni. Hozzáadjuk a levesünkhöz a megdinsztelt zöldséget, majd belerakjuk a felvágott káposztát, zöldbabot, fűszerezzük sóval, borssal, vargányával, beletesszük a paradicsomot, adunk hozzá bőven lestyánt. Alacsony fokozaton elkezdjük főzni.
Amikor megpuhult a hús és a zöldségek beletesszük a mirelit zöldborsót és készre főzzük.
Krumpligombóc elkészítése:
Sós vízben feltesszük főni a krumplit, majd összetörjük a meleg krumplit, hozzáadjuk a vajat, hogy jól beleolvadjon, amikor kihűl beleütünk egy tojást, és lassan hozzákeverjük a lisztet, egy mokkáskanál szódabikarbonát, pici olajjal összekeverjük a masszát és fűszerezzük. Vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy lábasban vizet forralunk, amibe teszünk egy fél kocka húsleveskockát, amikor forr belerakjuk a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére akkor már csak fél percet kell főzni. Tányérra szedjük és a forró levessel kínáljuk.
A csorbába kell korpacibrét, vagy Bors Magicot tenni, de most kihagytam
Forrás: blog.keva.hu