Csomboros Töltött káposzta Bográcsban – savanyú káposztával

Szokványos töltött káposztát fazékban a lakásban szokták főzni, nem gyakori de kipróbálható a kertben, bográcsban, nyílt tűzön.
Alapanyagok, töltelék:
- – kb 1,2 kg darált sertés comb vagy lapocka
- – kb 1,5 bögre rizs vagy gersli,
- – 1 fej vörös hagyma olajon vagy szalonna zsíron lepirítva
- – só, bors, piros paprika
- – fejes káposzta levelek, párolva
Alapanyagok, egyéb:
- – kb 4 maréknyi savanyú káposzta
- – füstöl tarja 4-5 db, füstölt oldalas 4-5 darab
- – füstölt kolbász 4 db
- – bor, kb 2 teáskanál csombor – borsikafű, de inkább szemre szoktam
- – víz
Elkészítés:
Nem mennék most bele töltelék alap receptjébe – ez egyébként is egyedi lehet, inkább az összeállításról illetve a főzésről ejtenék pár szót. 4-5 szelet szalonnát vágtam fel, beirdaltam, melyet a bogrács aljára fektettem . Erre helyeztem rá, úgy két markolásnyi savanyú káposztát, majd ennek tetejére elkezdtem rá fektetni a fejes káposzta levélbe tekert tölteléket. Közbe-közbe füstölt oldalast és 2-3 cm hosszú füstölt kolbászt is raktam.

Fűszerek gyanánt 2 teáskanálnyi szárított ( nyilván a ha van friss az is tökéletes – sőt ) csomborral, avagy borsika fűvel szórtam meg a bogrács tartalmát és egy kis borssal. A sóval nagyon óvatosan kell bánni a füstölt dolgok végett – én elsóztam :). Majd következett két maréknyi savanyú káposzta, most ezt már előre hideg vízzel kimostam, hogy ne legyen nagyon savanyú a végeredmény – én nem szeretem ha ilyen.

A műveletet utána megint ugyan az, töltött káposzták szorosan egymás mellé rak; ha van füstölt tarja, az is mehet közé; füstölt oldalas , kolbász darabok. Ezt ismét befedjük savanyú káposztával, fűszerezzük csomborral és az egészet öntsük fel annyi vízzel, h jól ellepje a bogrács tartalmát. Fedjük le egy kis fedővel, ahogy ez fentebb látszódik, majd jöhet a nagy. kb 2,5 órát főztem, előbb nagyobb , majd később kisebb tűzzel a bogrács alatt.
Íme a végeredmény:

Jó étvágyat.
Forrás: Tommy, a pikanteria.sztarcafe.com szerkesztője