Csokitart (gluténmentes)

Hozzávalók 8-10 adag
» A tésztaalaphoz:
» 9 dkg vaj
» 1 evőkanál olívaolaj
» 3 evőkanál víz
» 1 evőkanál cukor
» 1 nagy csipet só
» 6 dkg rizsliszt
» 2½ dkg ragacsos rizsliszt
» 3½ dkg tápiókaliszt
» 3 dkg őrölt mandula
» ¼ teáskanál xantángumi
» A krémhez:
» 25 dkg cukor
» 1 dl kávé
» 10 dkg vaj
» ¼ teáskanál só
» 17 dkg étcsokoládé
» 2 tojás
» 3 dkg rizsliszt
Elkészítés
A tésztához a vajat, az olajat, a cukrot és a sót összekeverjük egy hőálló edényben, és 20 percre 210 fokos sütőbe tesszük. A vaj bugyborékolni fog, a széle megbarnul.
Ekkor kivesszük, és óvatosan beleszórjuk a xantánnal és őrölt mandulával elvegyített lisztkeveréket. Spatulával gyorsan bucivá lapátoljuk, majd kihűlés után egy 23 cm-es piteformába nyomkodjuk a tésztát, de egy mogyorónyi darabkát félreteszünk belőle. 15 percre visszatoljuk a sütőbe, majd kihűtjük. Ha sütés közben megrepedt itt-ott, a félretett tésztadarabbal betapasztjuk.
A krémhez a cukrot sűrű karamellé olvasztjuk, majd óvatosan ráöntjük a kávét. Vigyázat, bugyborékolni fog! A megkeményedett karamellt alacsony lángon újra felolvaszjuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót, az összetört csokoládét.
Ha egyneműre olvadt, lehúzzuk a tűzről, és kézi habverővel belekeverjük a tojásokat és a rizslisztet. A masszát az elősütött tésztába simítjuk, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Langyosan tálaljuk.
Forrás: izeselet.hu