Csirkesaláta házi Croutonnal – Vinaigrettel

Hozzávalók:
- 1 csirkemell
- a páchoz: olívaolaj és friss fűszernövények: néhány ág kakukkfű, egy marék bazsalikom levél, 1-1 ág rozmaring
- és tárkony, 2 mentalevél, kevés citrom leve, só, bors
- a krutonhoz: 1 ciabatta, vagy bagett, egy darabka vaj, 1 ág rozmaring, 2 gerezd fokhagyma
- fél piros kaliforniai paprika
- fél csomag zöldspárga
- a vinaigrettehez: olívaolaj, fehér balzsamecet, 1 tk dijoni mustár, só, bors
- 1 csomag salátakeverék
- néhány szem koktélparadicsom
- díszítésnek: parmezán forgácsok, bazsalikomlevél
A csirkemellet két szeletre vágjuk és bepácoljuk: ehhez egy nagyobb tálba olívaolajat öntünk és belekeverjük a leszárazott, apróra vágott zöld fűszereket, belefacsarunk egy kis citromot, sózzuk, borsozzuk, és a csirkemelleket ebben a zöld fűszeres olajban hagyjuk állni egy picit (vagy sokat, kinek mennyi ideje van).
Egy serpenyőben vajat olvasztunk, beledobunk két gerezd fokhagymát és egy ág rozmaringot, hogy megízesítsék a vajat, és a kockákra vágott kenyérfélét aranybarnára pirítjuk benne, az elkészült croutont tálra szedjük, a rozmaringot és a fokhagymákat kidobjuk belőle.
A grillezett zöldségekhez vékony csíkokra vágjuk a kaliforniai paprikát, a zöld spárgák végét letördeljük, majd a serpenyőben egy kis olívaolajon körbepirítjuk őket, éppen csak veszítsék el a nyersességüket, nem kell teljesen megpuhulniuk.
A saláta öntetét egy klasszikus vinaigrette mártás adja: egy kisebb befőttes üvegben 3:1 arányban olívaolajat és fehér balzsamecetet összekeverünk egy tk. mustárral, majd sózzuk, borsozzuk és jól összerázzuk (a kupakot előtte nem árt rátekerni az üvegre!).
A bepácolt csirkemellet forró serpenyőben hirtelen kisütjük, majd némi pihentetés után felcsíkozzuk őket.
A saláta összeállítása:
a salátakeveréket egy nagy tálba öntjük, mehet rá a grillezett zöldség, a vajban pirított fokhagymás kruton és a csíkozott csirkemell. Rádobunk néhány szem felezett koktélparadicsomot is, majd nyakon öntjük a vinaigrette mártással. Jól összeforgatjuk. Parmezán forgácsokkal és bazsalikom levelekkel díszítve tálaljuk.