Szaftos Csirkepörkölt – Csirkepörköltöt lehet sokféleképen készíteni, viszon ez a módszer a biztosítéka annak, hogy minden esetben nagyon finom, szaftos csirkepaprikást készíthess

Előkészítés | 15 perc |
Sütés/főzés | 120 perc |
Mennyiség |
főre
|
Hozzávalók
- 1 egész tanyasi vagy házi ( falusi ) csike
- 2 fej vöröshagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 2 marék frissen őrölt fekete bors
- 1 marék őrölt kömény
- 2 ek édes nemes pirospsprika
- 1 tenyérnyi füstölt szalonna
- 2 ek étolaj ha nem elegendő a szalonnából kiolvadt zsír
- 1 db nagy paradicsom
- 2 db TV paprika
- 1 darabka friss gyömbér
- pár tk só
- 2 db babérlevél
Hozzávalók
|
![]() |
Elkészítés
- Vágd fel a szalonnát csíkokra ,majd kezd el izzasztani. Ha ez kész szedd ki mindet a lábasból
- Tisztítsd meg a vöröshagymát, a fokhagymát és vágd kockára mindegyiket - a fokhagymát - fokhagyma törőlel is pépesítheted.
- A vöröshagymát felvágjuk, majd zsíradékon üvegesre pároljuk, jöhet még hozzá fokhagyma. Később öntsd fel egy pohár vízzel és forrald vissza zsírjára. Ezt a műveletet még 3x ismélteld meg, így jó sűrű pörkölt alapot fogsz kani – ettől lenne pörkölt ugy e a csirkepörkölt. Majd mehet bele a piros paprika, melyet keverj el a zsíros alappal
- Közben az egyész csirkét bontsd részeire, mosd meg és helyezd a lábosba. Javaslom, hogy az éréktelenebb részek mejnek alulra: farhát, szárny ...
- Majd jöhetnek a fűszerek: só, bors, babérlevél, paradicsom és csíkokra vágott gyömbér, őrölt kömény. Öntsd fel a lábot forró vízzel - a húsokat ne fedje el
- Fedő alatt 1,5-2 órán keresztül főzd készre. Közben néha mozdasd át a húsokat. A végén 200 C fokos sütőben fel is piríthatod
- Kész. Én teljes kiőrlésű tésztával kínáltam ezt a gyerek adagot a gyereknek 🙂