Csirke fajitas és Tortilla, csípős paradicsom salsával és gaucamoléval

Hozzávalók a Csirke fajitas és Tortilla
A tortillához:
- 375 g liszt
- 1 tk sütőpor
- 2 tk só
- 2,5 dl langyos víz
- 8 cl étolaj
- liszt a nyújtáshoz
A paradicsom salsához:
- 2 paradicsom
- 4-5 koktélparadicsom
- 1 lilahagyma
- 1 csilipaprika
- 1 csomó friss koriander (szára is)
- 1/2 lime frissen facsart leve
- só
- bors
- 2 gerezd fokhagyma
A guacamoléhoz:
- 1 nagy érett avokádó
- 1/4 vöröshagyma
- 1/2 lime frissen facsart leve
- 1 kis csomó koriander (szára is)
- kevés só
A fajitashoz:
- 40 dkg csirkemell filé
- 1 tk őrölt füstölt paprika
- 1 tk őrölt koriander mag
- 1 tk őrölt római kömény
- 2 ek olaj
- 1/2 lim frissen facsart leve
- só
- bors
- 4 gerezd fokhagyma
- 1/2 narancs frissen facsart leve
- 3 ek étolaj
- 1 zöld kaliforniai paprika
- 1 sárga kaliforniai paprika
- 1 piros kaliforniai paprika
- 2 jalapeno paprika
- 2 lilahagyma
- 2 ek étolaj
A tálaláshoz:
- jégsaláta
- tejföl
- reszelt cheddar sajt
A tortillához a hozzávalókat robotgépben összedolgozzuk, megszórjuk kevés lisztel és 10 percig pihentetjük. Ezután lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal átgyúrjuk és 12 részre osztjuk. Mindegyikből kis gömböt formázunk és 1-2 mm vastagságú koronggá nyújtjuk. Közben egy serpenyőt felforrósítunk és egyenként kisütjük a tortillákat – a hólyagokat visszanyomkodjuk és mindekét oldalán addig sütjük, amíg elkezd pirulni. A kisült tortilkat forrón nedves konyharuhába tesszük és bebugyoláljuk, így puha marad.
A salsához az összes hozzávalót késes aprítógépbe tesszük és durvára aprítjuk.
A guacamoléhoz az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, a húsát tálba kanalazzuk. Hozzáadjuk a nagyon finomra, majdnem krémesre, vágott hagymát, a lime levét, a finomra aprított koriandert, megsózzuk és villával összetörtjük.
A fajitashoz a csirkemelleket megmossuk, szárazra tölröljük és csíkokra vágjuk. Tálba tesszük, füstölta parikával, korianderrel, római köménnyel, lime-mal, sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk az olajat és a krémesre zúzott fokhagymát. 10 percig pihenni hagyjuk.
A paprikákat egyforma csíkokra vágjuk, a hagymát durvára szeleteljük. Egy (öntött vas) serpenyőben felhevítjük az olajat és rádobjuk a húst. Magas lángon lepirítjuk, közben ráfacsarjuk 1/2 narancs levét. Amikor kész, kiszedjük a serpenyőből. A serpenyőbe öntünk még egy kevés olajat és rádobjuk a zöldségeket. Lepiírtjuk őket, vissza tesszük a húst is, összeforgatjuk, ha kell, sózzuk, borsozzuk.
Tálaláskor a húst és a szószokat a tortillába tesszük, adunk hozzá salátaleveleket, reszelt sajtot, ízlés szerint tejfölt. Feltekerjük és fogyasztjuk.
Forrás: streetkitchen.blog.hu