2020. november 10.

Select your Top Menu from wp menus
CSÍPŐS CSIRKELEVES

CSÍPŐS CSIRKELEVES

Story Highlights

  • Kedvenc maradékfelhasználós receptem ez, ami az idők során nagyon átalakult, vagyis egyre több csili került bele

 

Lassan húsz éve, a barátnőm bekerült egy osztrák parasztcsaládba, és ott született meg a kisfia is. Olyan két éves lehetett, amikor kitalálta, hogy ő bizony semmilyen húst nem hajlandó megenni. Persze mindenki aggódott, de leginkább az osztrák nagyi, mert gyerek hús nélkül nem nőhet fel, mire leérettségizik meg kell ennie egy disznót, és 12 tucat tyúkot legalább.  Úgyhogy a nagymama csodás tyúkhúsleveseket főzött, majd leszedegette a tyúk húsát, és némi tejszínnel meg egy kis fűszerrel beleturmixolta a húslevesbe.

Nem volt valami szép látvány, de egyszer megkóstoltuk, és megállapítottuk, hogy ez tulajdonképpen ehető lenne, ha lenne benne… egy kis citrom, egy kis csili, egy kis dió, egy kis ez, egy kis az. A végén tényleg finom lett. A mostaniba bébispenótot is tettünk, télen nagyon vágyik az ember szeme egy kis zöldre.
Most egy sült csirkecombból készült, az volt épp otthon maradék gyanánt.

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 sült csirkecomb leszedegetett húsa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejföl
  • 2 ek száraz fehérbor
  • 1 salotta hagyma
  • 1 ek vaj
  • 1/2 citrom leve és kevés reszelt citromhéj
  • 1 késhegynyi összezúzott koriander mag
  • 1 késhegynyi összezúzott római kömény
  • 2 marék bébispenót
  • 2 ek durvára vágott dió
  • 2 ek extraszűz olívaolaj
  • 2 szál újhagyma
  • 1 késhegynyi frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 1 pici zöld csili

csipos-csirke-krem-leves
A salotta hagymát apróra vágjuk, és a vajon megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, a tejfölt, ráöntjük a fehérbort, belereszeljük a citromot, és rányomjuk a levét. Felöntjük kb. 8 dl forró vízzel, és botmixerrel pépesítjük. Persze ha van átszűrt hús-, vagy zöldségleves, az még jobb, esetleg alaplé. Felforraljuk, megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk, korianderrel és római köménnyel fűszerezzük. Beledobjuk a spenótot, és elzárjuk alatta a lángot.
A diót, az olívaolajat, a felkarikázott újhagymát, borsot, parmezánt, és a csilit pépesítjük, majd a tányérba locsoljuk. Erre merjük a forró, sűrű levest.

2016-os naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: fuszereslelek.nlcafe.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
AMERIKAI KNISH

  Nyilván a fókusz nem az amerikai történelmen van, hanem a gasztronómián. Személy szerint, támogatok minden ünnepi családi vacsorát, akkor...

Close