Csipkebogyó, a tél vitamintöltete …
Milyen hatóanyagok vannak a csipkebogyóban? Milyen problémákra ajánlott a csipkebogyó ?
Mire használhatjuk?
Milyen hatóanyagok vannak a csipkebogyóban?
Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, erősíti szervezetünk ellenálló képességét, elengedhetetlen a kollagén képződésben, valamint a csontok egészségében is nagy szerepe van . Szabadgyökmegkötő tulajdonsága miatt segít a rákos megbetegedések megelőzésében, illetve léteznek már olyan tanulmányok, amelyek szerint a már fennálló daganatos betegség kezelésében jótékony hatással bír. Antioxidánsként elősegíti a vas felszívódását. Növeli a haj ellenálló képességét.
Emellett tartalmaz még A-, B1-, B2-, E-, K- és P-vitamint. Az utóbbi – amelyet rutin néven is ismerhetünk – erősíti a hajszálereket és enyhítheti a visszeres panaszokat.
Az ásványi anyagok közül magnéziumtartalma a legjelentősebb, de megtalálható még benne vas és jód is.
Milyen problémák esetén ajánlott?
Megfázás, nátha, influenza esetén igyunk naponta többször csipkebogyó teát. Emeli a fehérvérsejtek számát, így segít szervezetünknek a kórokozók elleni harcban. A téli időszakban csupán megelőzés céljából is tanácsos fogyasztani belőle.
Felfázásos tünetek, hólyaghurut, vesebántalmak esetén is jótékony hatású gyulladásgátló tulajdonsága miatt. Enyhén vizelet- és hashajtó hatású is.
Szív- és érrendszeri betegségek, keringési problémák esetén is ajánlott csipkebogyót fogyasztani. Vérnyomáscsökkentő hatású és idegnyugtató.
Kiváló magnéziumforrásként izomgörcsök enyhítésére is remekül szolgál.
Érfalvédő hatású, és gátolja a meszesedést.
Másnaposság idején is érdemes hozzá fordulni. Serkentő hatása következtében nem érezzük magunkat annyira fáradtnak, ráadásul gyengül, jobb esetben teljesen elmúlik a fejfájásunk, hatására energikusak és frissek leszünk.
Kutatások bizonyítják, hogy ízületi bántalmak – ízületi kopás, ízületi gyulladás – esetén is hasznos gyógynövény. A csipkebogyó hatására a kutatócsoport résztvevői a fájdalmak csökkenéséről, és aktivitásuk növekedéséről számoltak be.
Mire használhatjuk a csipkebogyót?
A csipkebogyó gyűjtésénél nagyon fontos, hogy az autóutaktól távol eső részeken szedjük, ahol nem éri szennyeződés. A csipkebogyót begyűjtése után minél hamarabb érdemes felhasználni (vagy önmagában elfogyasztani ), mert idővel veszít C-vitamin tartalmából. Ma már számtalan módon hasznosítják értékes anyagait. Készítenek belőle lekvárt, szörpöt, mártást, levest, sőt bort is.
A feldolgozása keserves, de élvezetes munka a végeredményt szem előtt tartva. A nagynéném elbeszélései alapján gyermekkorában a nagyszüleivel gyűjtötte ezt a csodálatos gyógynövényt, és utána a nagymama (az én dédnagymamám) főzte a lekvárt, és ketten passzírozták, hiszen ez embert próbáló feladat. A nagynéném szinte minden évben készít hecsedli lekvárt, a család nagy örömére. (Idén saját magának már csak egy üveg maradt… ). Remek téli csemegepalacsintába, fánkhoz, de akár vajas kenyérre kenve is isteni! (Mi kb. 2 hét alatt elpusztítottuk az egy üveg lekvárt!).
A csipkebogyótea elkészítésénél szem előtt kell tartanunk, hogy C-vitamintartalmát, vagy ásványianyag-tartalmát szeretnénk-e inkább hasznosítani. Az első esetben csupán áztatjuk a bogyókat, a második esetben forrásban lévő vízzel leöntjük, állni hagyjuk, majd leszűrjük őket. Ha vitamin és ásványianyag-bombát szeretnénk, akkor keverjük össze a két teát, de természetesen csak azután, ha a második teavariáció már kihűlt.
A természetgyógyász tanfolyamom egyik óráján felmerült a kérdés, hogy vajon mennyit veszít a csipkebogyó C-vitamin tartalmából, hőhatás során. A fitoterapeuta oktatónk azt mesélte, hogy a legújabb kutatások szerint nem veszít (jelentősen) belőle, az egyik csoporttársam pedig azon a véleményen volt, hogy igenis elvesznek belőle ezek a jótékony összetevők. (Az 1980-as években tagja volt egy kutatócsoportnak, akik ezt vizsgálták, és megállapították, hogy forralás során a C-vitamin tartalom jelentős része kárba vész.) A szakmai vita végül azzal a kompromisszummal zárult, hogy valóban veszít vitamintartalmából, de még így is jelentős mennyiségben marad benne. Azért csak igyuk bátran a csipkebogyóteát akár áztatva, akár főzve, mert amellett, hogy ízletes, jót teszünk vele egészségünknek.
A teában kiáztatott bogyókat utána mézbe tehetjük. A méz fantasztikusan kioldja a maradék hatóanyagokat belőle. Hagyjuk éjszakára állni benne, majd fogyasszuk el a mézet.
A legbiztosabb módszer azonban az aszalás. Ez esetben nem sérül C-vitamintartalma, és az aszalványokból utána egész évben csemegézhetünk (ha marad annyi), mert az aszalás kiváló tartósító módszer is egyben.
Kozmetikumokban, főként száraz bőrre ajánlott krémekben találkozhatunk vele, illetve ha már a bőrápolásnál tartunk, antioxidáns tartalma miatt segít megőrizni bőrünk fiatalságát.
Kreatív pillanataink részévé is tehetjük, csupán a képzeletünk szab határt, hogyan használjuk fel a természet e csodás kincsét.
Röviden a növényről
A csipkebogyót ősidők óta ismerjük és használjuk jótékony tulajdonságai miatt.Népies nevei között szerepel a hecsedli, hecserli, csipke. A csipkebogyó az úgynevezett vadrózsa termése. A bokron elvirágzik a rózsa, és a helyében ott marad a vitamin- és ásványi anyagokban igen gazdag termés.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
forrás: antalvali