Csináld magad ! – Házi készítésű újhagymás Gomolya

Csináld magad ! – Házi készítésű újhagymás Gomolya

Hozzávalók:

  • 8 dkg só
  • 0,5 dl (10 %-os) ecet
  • 2 l (házi) tej
  • 5-6 szál újhagyma

Elkészítés:

A tejet elkeverjük a sóval, takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett 20 percig melegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az ecetet, majd 20-25 percig állni hagyjuk, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával vagy nagyméretű steril gézlappal kibélelünk egy nagy szűrőt, óvatosan beleöntjük a túrósodott tejet, nagyon óvatosan kinyomkodjuk
a savót. A megpucolt újhagymát apróra daraboljuk, elkeverjük a túrómasszával.

csinald-magad-hazi-keszites-kezmuves-otthon-elelmiszer-ujhagymas-gomolya-recept

A konyharuha széleit összekötjük, átszúrunk rajta egy fakanalat, majd az egészet úgy támasztjuk meg egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. 2-3 napon keresztül hagyjuk magától csöpögni hűvös helyen, időnként leöntjük alóla a lecsöpögött savót. A savót kelt tészták készítésénél felhasználhatjuk.