Csináld magad ! – Házi készítésű újhagymás Gomolya

Hozzávalók:
- 8 dkg só
- 0,5 dl (10 %-os) ecet
- 2 l (házi) tej
- 5-6 szál újhagyma
Elkészítés:
A tejet elkeverjük a sóval, takaréklángon, folyamatos kevergetés mellett 20 percig melegítjük, forrnia nem szabad. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne az ecetet, majd 20-25 percig állni hagyjuk, ekkor túrósodni kezd a tej. Konyharuhával vagy nagyméretű steril gézlappal kibélelünk egy nagy szűrőt, óvatosan beleöntjük a túrósodott tejet, nagyon óvatosan kinyomkodjuk
a savót. A megpucolt újhagymát apróra daraboljuk, elkeverjük a túrómasszával.
A konyharuha széleit összekötjük, átszúrunk rajta egy fakanalat, majd az egészet úgy támasztjuk meg egy tálban, hogy az alja ne érjen a tál aljához. 2-3 napon keresztül hagyjuk magától csöpögni hűvös helyen, időnként leöntjük alóla a lecsöpögött savót. A savót kelt tészták készítésénél felhasználhatjuk.