Csillogó csokoládémázas piskótatekercs „zserbós” töltelékkel, recept

Csillogó csokoládémázas piskótatekercs „zserbós” töltelékkel, recept

 

A piskótatekercs egy nagyon gyorsan elkésztíhető, mégis elég látványos desszert. Ez egy glutén- és laktózmentes változat, amit a csoki glaze tesz igazán ünnepivé. Szülinapi torta helyett készült a sógoromnak. Pillanatok alatt elfogyott. A piskótában liszt helyett holland kakaópor van, és egy kevés szeletelt mandula, ettől egészen puha és lágy. A töltelék most egy egyszerű változat volt, sárgabarack lekvár és durvára darált pirított dió, de akár fehércsokis mascarpone krémmel és pl. friss eperrel is megtölthetnénk. Ha

A Csillogó csokoládémázas piskótatekercs „zserbós” töltelékkel Hozzávalói:

  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg kakaópor
  • 25 g szeletelt mandula
  • sárgabaracklekvár
  • egy marék dió megpirítva és durvára darálva
  • a csoki glaze-hez (a glaze arányait Praliné Zsuzsitól vettem, csak tejszín helyett kókusztejet használtam, ugyanolyan tökéletes lett az állaga a máznak) 130 g cukor
  • 115 g víz
  • 95 g kókusztej
  • 50 g kakaópor
  • 3 lap zselatin
  • a díszítéshez: szeletelt mandula és ehető aranypor (ez természetesen elhagyható, én nem tudtam ellenállni neki :))

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, amikor már lágy hab lesz belőle, hozzászórjuk a cukor felét és kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük, beleszitáljuk a kakaóport és óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a fehérje habot, majd a szeletelt mandulát is. A masszát sütőpapírral borított sütőlemezre (30×40 cm-es) simítjuk és 180 fokon kb negyed óra alatt megsütjük. Még melegen egy tistra konyharuhára  borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt és feltekerjük, majd hűlni hagyjuk. Ha langyosra hűlt letekerjük, megkenjük a lekvárral és megszórjuk a dióval, majd visszatekerjük.

Csillogó csokoládémázas piskótatekercs "zserbós" töltelékkel

A glaze-hez az átszitált kakaóport, a cukrot, a vizet és a kókusztejet csomómentesre keverjük. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett kb. 104 fokig melegítjük (forrás után még egy picit) majd feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, de alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Kb. 45 fokig hagyjuk hűlni, majd leöntjük vele a rácsra tett piskótatekercset. (Fog maradni a glaze-ből, de ezt légmentesen záró dobozban eltehetjük, és egy újabb desszert bevonásához fel lehet használni, ha óvatosan mikróban felmelegítjük).

Mandulalapocskákkal és ehető aranyporral díszítettem.

Csillogó csokoládémázas piskótatekercs "zserbós" töltelékkel

Forrás: rozekacsa