Reggeli cseresznyés pite, recept

Így készül a cseresznyés pite
A cseresznyés pite Hozzávalói:
- 1 bögre fehér liszt
- 1 bögre kukoricaliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1/2 bögre porcukor
- 1/2 bögre méz
- 150 g szobahőmérsékletű vaj
- 3 egész tojás
- 1 cs. vaníliás cukor, vagy őrölt vanília
- 2 nagy evőkanál egész mák
- 1-2 dl tej
- cseresznye, vagy más gyümölcs
A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverem a porcukorral, az őrölt vaníliával és a mézzel, majd a három tojást is hozzáadom, és alaposan elkeverem az egészet. Végül a joghurttal is összedolgozom.
Egy tálba kimérem a liszteket és a sütőport, jól elkeverem egymással. Azért szeretem kukoricaliszttel felesben készíteni, mert jó ízt, és érdekes, omlós-morzsás állagot ad a pitének.
A lisztes keveréket szitálva hozzáadagolom a nedves összetevőkhöz. Nem érdemes a szitáláson időt spórolni, azt tapasztaltam, hogy ez az apró lépés elősegíti, hogy könnyű, laza legyen a piskóta.
A mákot, folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítom. Vigyázni kell, mert a kis felületű mákszemek könnyen megégnek, a pörkölt mag viszont nagyon különleges és finom ízt ad a pitének.
Ha kész, ezt is hozzáadom a tésztához.
Akkor jó a tészta állaga, ha nem túl híg, de könnyedén lefolyik a fakanálról. Ezért a végén még egy kevés tejet szoktam hozzá keverni, hogy elérjem a kívánt sűrűséget.
Kivajazott-lisztezett piteformába öntöm a tésztát, és mehet bele a gyümölcs.
Szíven szerint egész cseresznyéket nyomkodtam volna bele. Én kimondottan szeretem, ha magokat kell köpködni, meg nem kell vele piszmogni, és nem fogja meg a gyümölcs a körmöm, de mindent a bébi kedve szerint – hát kimagoztam. A gyümölcsöt lehet jó sűrűn pakolni, mert a tészta sokat emelkedik, vastagodik, így elbírja. Legközelebb még többet teszek én is.
Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.
A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala
Forrás: retikulesfuszerdoboz