Csalános-lazacos tészta
HOZZÁVALÓK 4 fő
- 20 dkg lazacfilé
- fél dl olívaolaj
- 3 dkg vaj
- fél szál póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 dl tejszín
- 5 dkg füstölt lazac
- 10 dkg friss csalánlevél
- 1 ek kurkuma vagy kevés sáfrány
- fél dl fehérbor
- só, bors
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 5 tojás
- 30-60 perc
A csalánt úgy ismerjük, mint gyógynövényt – legfeljebb tea formájában fogyasztottuk eddig. Pedig a csalánlevél vízhajtó és gyulladáscsökkentő, emellett epe- és májbántalmak esetén is hatékony segítség lehet. A lazac pedig telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek – egyebek mellett – segítenek alacsonyan tartani a koleszterinszintet.
A lisztből, két egész tojásból és három tojássárgájából tésztát gyúrunk. Fél-egy órát pihentetjük, majd nyújtjuk. A póréhagymát és a fokhagymát felszeleteljük, és megpirítjuk az olívaolajon. Hozzáadjuk a nyers, nagy kockákra darabolt lazacot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kurkumával, és felengedjük a fehérborral. Jól megkeverjük. A csalánleveleket forró vízbe mártjuk, leforrázzuk. Néhány perc után a tejszínt a lazacos keverékhez öntjük, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és hozzáaprítjuk a csalánlevelet is. A frissen kifőzött tésztát összeforgatjuk a raguval, tálaláskor csíkozott füstölt lazacot helyezünk a tetejére.
Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: tvpaprika.hu