Csalános-lazacos tészta

Csalános-lazacos tészta

HOZZÁVALÓK 4 fő

  • 20 dkg lazacfilé
  • fél dl olívaolaj
  • 3 dkg vaj
  • fél szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl tejszín
  • 5 dkg füstölt lazac
  • 10 dkg friss csalánlevél
  • 1 ek kurkuma vagy kevés sáfrány
  • fél dl fehérbor
  • só, bors

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 5 tojás
  • 30-60 perc

A csalánt úgy ismerjük, mint gyógynövényt – legfeljebb tea formájában fogyasztottuk eddig. Pedig a csalánlevél vízhajtó és gyulladáscsökkentő, emellett epe- és májbántalmak esetén is hatékony segítség lehet. A lazac pedig telítetlen zsírsavakban gazdag, amelyek – egyebek mellett – segítenek alacsonyan tartani a koleszterinszintet.

csalanos_lazacos_teszta

A lisztből, két egész tojásból és három tojássárgájából tésztát gyúrunk. Fél-egy órát pihentetjük, majd nyújtjuk. A póréhagymát és a fokhagymát felszeleteljük, és megpirítjuk az olívaolajon. Hozzáadjuk a nyers, nagy kockákra darabolt lazacot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kurkumával, és felengedjük a fehérborral. Jól megkeverjük. A csalánleveleket forró vízbe mártjuk, leforrázzuk. Néhány perc után a tejszínt a lazacos keverékhez öntjük, apróra vágott petrezselymet adunk hozzá, és hozzáaprítjuk a csalánlevelet is. A frissen kifőzött tésztát összeforgatjuk a raguval, tálaláskor csíkozott füstölt lazacot helyezünk a tetejére.

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: tvpaprika.hu