Az alábbi – citromos szitált sütemény receptet a TV-ban láttam a világhírű, francia származású Raymond Blanc mesterszakácstól. Blanc mester a két Michelien csillagos Le Manoir aux Quat’Saisons étterem és hotel tulajdonosa és chef-je – Grate Milton falucskában, Oxfordshire megyében, Északkelet- Angliában.

Előkészítés | 20 perc |
Sütés/főzés | 80 perc |
Pihentetés | 30 perc |
Mennyiség |
fő
|
Hozzávalók
- 5 db szabad tartású tojás - L-es méret
- 300 g kristálycukor / de lehet porcukor is
- 140 ml 30% os tejszín
- 3 db citrom héja
- 25 ml rum
- 1 csipet só
- 80 g sótlan vaj
- 240 g sima BL 55-ös búzaliszt
- 1/2 tk sütőpor
A citrom galzúrhoz
- 150 g porcukor
- 1 db citrom reszelt héja és leve
Hozzávalók
A citrom galzúrhoz
|
![]() |
Elkészítés
- Egy keverőtálba üsd fel a tojásokat, majd keverd símára egy cukrász habverővel
- Közben melegítsd elő a sütőt 170 C fokra és végy elő egy kb . 26cm x 9cm x 8cm méretű kenyér sütőformát. A sütőformát kend ki vajjal, majd helyezz a hosszanti oldalába sütőpapírt
- A tojásos cukorhoz szitáld hozzá a lisztet ( szitáld, hogy több levegőt kaphasson a liszt és ezzel majd tészta) és a sütőport. Keverd el, majd mehet hozzá a felmelegített vaj, ( én a vaj tisztított részét használtam - a kislábos aljáról a fehérjét nem öntöttem hozzá, miután a vaj pihentetése közben a fehérje leült az aljára).
- Majd keverd hozzá a tejszínt, citromhéjat - reszeld hozzá, rumot és a sót. az egész masszát alaposan keverd össze, majd öntsd a kenyér formába.
- Mehet is a sütőbe , kb 70-90 perc alatt fog elkésülni. Közben egy késsel ellenőrízd , hogy meg sült e a közepe. 88C fok körül kell lennie a maghőmérsékletének majd ha kiveszed a süteményt.
- Ha kivetted a sütőből, hagyd hülni úgy fél órát, majd ecseteld be az egészet kissé felmelegített sárgabarack lekvárral. Hagyd legalabb 5 percet így állni a sárgabarack glazúrban
- Egy kis lábasban keverd össze a 150g porcukrot a citrom levével és a héjával, kissé melegítsd fel a gázon és kend be vele a süteményt. Majd tedd vissza a sütőbe 3-4 percre a kész süteményt, ezzel éred el, hogy majd áttetsző lesz a glazúr.
- Kész
Megjegyzés