Az alábbi – citromos szitált sütemény receptet a TV-ban láttam a világhírű, francia származású Raymond Blanc mesterszakácstól. Blanc mester a  két Michelien csillagos Le Manoir aux Quat’Saisons étterem és hotel tulajdonosa és chef-je – Grate Milton falucskában, Oxfordshire megyében, Északkelet- Angliában.

Print Friendly, PDF & Email
Recept nyomtatása
Citromos szitált sütemény
Ez a citromos sütemény egy mennyei élmény lesz azok számára, akik Elkészítik. Tömör lesz a tésztája, de egyben szétolvad a szádban, robban benne a citrom íze és kellően zamatos. Nem porhanyós tésztájú kiváló teasütemény. Figyelem, jobb, mint egy torta!!!
citromos szitált sütemény
Konyha angol, francia
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 80 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
Konyha angol, francia
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 80 perc
Pihentetés 30 perc
Mennyiség
citromos szitált sütemény
Elkészítés
  1. Egy keverőtálba üsd fel a tojásokat, majd keverd símára egy cukrász habverővel
    citromos szitált sütemény
  2. Közben melegítsd elő a sütőt 170 C fokra és végy elő egy kb . 26cm x 9cm x 8cm méretű kenyér sütőformát. A sütőformát kend ki vajjal, majd helyezz a hosszanti oldalába sütőpapírt
    citromos szitált sütemény
  3. A tojásos cukorhoz szitáld hozzá a lisztet ( szitáld, hogy több levegőt kaphasson a liszt és ezzel majd tészta) és a sütőport. Keverd el, majd mehet hozzá a felmelegített vaj, ( én a vaj tisztított részét használtam - a kislábos aljáról a fehérjét nem öntöttem hozzá, miután a vaj pihentetése közben a fehérje leült az aljára).
    citromos szitált sütemény
  4. Majd keverd hozzá a tejszínt, citromhéjat - reszeld hozzá, rumot és a sót. az egész masszát alaposan keverd össze, majd öntsd a kenyér formába.
  5. Mehet is a sütőbe , kb 70-90 perc alatt fog elkésülni. Közben egy késsel ellenőrízd , hogy meg sült e a közepe. 88C fok körül kell lennie a maghőmérsékletének majd ha kiveszed a süteményt.
    citromos szitált sütemény
  6. citromos szitált sütemény
  7. Ha kivetted a sütőből, hagyd hülni úgy fél órát, majd ecseteld be az egészet kissé felmelegített sárgabarack lekvárral. Hagyd legalabb 5 percet így állni a sárgabarack glazúrban
    citromos szitált sütemény
  8. Egy kis lábasban keverd össze a 150g porcukrot a citrom levével és a héjával, kissé melegítsd fel a gázon és kend be vele a süteményt. Majd tedd vissza a sütőbe 3-4 percre a kész süteményt, ezzel éred el, hogy majd áttetsző lesz a glazúr.
    citromos szitált sütemény
  9. Kész
    citromos szitált sütemény
Megjegyzés

citromos szitált sütemény

Kommentek