Citromos szelet, recept

Citromos szelet, recept

A Citromos szelet Hozzávalói:

Tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 13 dkg vaj vagy margarin
  • 6 dkg cukor
  • 4 evőkanál tej
  • 1 tojás
  • 1 kiskanál szalalkáli

A krémhez:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 1 citrom

A mázhoz:

  • citromlé
  • porcukor

A tésztához a szalalkálit hozzákeverem a liszthez. A tojást a cukorral és a vajjal habosra keverem, majd a tejet és a lisztet hozzáadom. Jól gyúrható tészta legyen! Ha nagyon ragad, még egy kicsi lisztet keverek hozzá. A tésztát 2 felé osztom, és akkora sütőpapíron, mint a nagy tepsi, nagyon vékonyra nyújtom. Világos barnásra sütöm. Az így kapott 2 lapot kettévágom, így lesz belőle 4 lap.
Közben elkészítem a krémet. A lisztet elkeverem a tejben, és sűrűre főzöm, majd többször megkeverve hagyom kihűlni. A vajat habosra keverem a porcukorral. Hozzáadom a citrom levét, a reszelt héját, és a kihűlt tejpépet. (Nem baj, ha egy egész picit még langyos még, így nem csapódik ki a vaj.)
3 lapot megkenek a citromkrémmel, a negyediket a tetejére rakom, ráteszem a sütőpapírt, arra a vágódeszkát, és valami súlyt. Hagyom egy kicsit lenyomva. Közben egy negyed citrom levét kikeverek annyi porcukorral, hogy sűrű, de azért kenhető máz legyen belőle. Ezt a felső lapra kenem. Ha megszárad, fóliával lefedem, és a hűtőbe teszem. Pár óra alatt megpuhul, de másnapra az igazi.

Megjegyzés: nagyon-nagyon finom, főleg annak, aki szereti a citromos süteményeket. Nekem kimondottan a kedvencem lett.

Citromos szelet

Forrás: aliza