Ciromos-gyömbéres teasüti, recept

Ciromos-gyömbéres teasüti, recept

 

Teasütemény. Már a neve is megnyugtat. Elképzelem, hogy üldögélek a kertben, kecses porcelán csészéből iszogatom a teát, s közben süteményt majszolok a lustán nyújtózó nyári délutánon, kezemben egy jó könyvvel… Egy korty tea, és máris szétomlik a számban az egyszerű, tiszta, finom íz. Érzitek, hogy többről van szó egy kis kulináris élménynél!?!
A mai recept alapjául az 500 FABULOUS CAKES & BAKES c. süteményes könyv receptje szolgált, amit kicsit átalakítva szoktam megsütni, szív alakú szilikon formában.

A Ciromos-gyömbéres teasüti Hozzávalói:

  • 100g vaj (szoba hőmérsékletű)
  • 1/2 bögre kókuszvirág cukor
  • 2 tojás
  • 2 biocitrom reszelt héja
  • 5 ek. citromlé
  • 2 bögre félbarna liszt
  • 2 tk. őrölt gyömbér
  • 1 tk. sütőpor
  • 1tk. szódabikarbóna
  • 1/2 bögre tej (rizstej)
  • 1/2 bögre áztatott mazsola
  • csipet sóA vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a 2 tojás sárgáját, a citrom héját és levét is. Jól elkeverem, és félreteszem.

Másik edényben összekeverem a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és az őrölt gyömbért. A tejjel váltogatva kis adagokban eldolgozom a vajas krémmel, a végén a mazsolát is hozzáadom.

A csipet sóval kemény habbá verem a két fehérjét, majd óvatos mozdulatokkal a krémhez forgatom, és a sütiformába öntöm.
Ha nem szilikon formában sül, akkor a szokásos vajazást-lisztezést érdemes elvégezni.

180°C-on előmelegített sütőben, 35-40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy a belseje is átsült-e. Előfordulhat, hogy kívül már szép piros, de belül még nem sült át jól. Ilyenkor alufóliával letakarva sütöm készre, hogy meg ne égjen a teteje.

Ciromos-gyömbéres teasüti

citrom-gyomber-teasuti

Forrás: retikulesfuszerdoboz