Forrás: gasztroangyal.hu
Cigány töltött káposzta

Hozzávalók :
- ½ kg sertés darált hús
- 1 kg malac hús (dagadó bőrösen, oldalas)
- 20-25 dkg füstölt sonka
- 20-25 dkg füstölt tarja
- 1 szál kolbász
- 1 kg szálas savanyú káposzta
- vöröshagyma
- fokhagyma
- rizs
- tojás
- só
- bors
- pirospaprika
- olaj, vagy zsír
Elkészítés:
A húsokból – a darált hús kivételével – hagyományos módon pörköltet készítünk. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és kevés zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a pirospaprikát, ezután a nagyobb kockára vágott malachúst és a feldarabolt füstölt húsokat is. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Ha szükséges, akkor enyhén sózzuk. (A füstölt húsok és a káposzta is sós, ezért vigyázzunk, nehogy elsózzuk az ételt.) Amikor a húsok félig megfőttek, a káposzta felét a pörkölt tetejére terítjük. Amíg a káposzta is félpuhára fő, elkészítjük a gombócokat. A darált húst összedolgozzuk az apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával, a pirospaprikával és az egész tojással. Ízesítsük sóval, borssal, és végén adjuk hozzá a rizst. Tetszés szerinti nagyságú gombócokat készítünk, és a káposzta tetejére helyezzük őket. Adjuk hozzá a karikára vágott kolbászt is, és a tetejére terítsük a maradék káposztát. Ha szükséges, öntsünk még rá kevés vizet és főzzük készre.