Chuck Hughes féle – BBQ sült oldalas recept

Chuck Hughes féle – BBQ sült oldalas recept

Ezt az ételt, Chuck Hughes remek receptje alapján készítettem. Régóta gyűjtöm a különféle barbecue vagy édes savanyú, mézes, stb… szószok/mázak receptjeit, különösen amiket oldalashoz is használhatok. Ez a szósz is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, remek ételt sikerült összehozni belőle.

Az ilyenfajta sültekhez, ne a vastag, zsíros sokrétegű oldalasokat válasszuk, hanem inkább a vékony, soványabb bordákat vegyük, vagy otthon vágjuk le róla a felső hússávot az alatta lévő vastagabb zsírréteggel együtt.

BBQ ült oldalas, Hozzávalók:

. egy közepes kb. 1,5 kg-os sertés oldalas
. 2 db. alma
. 2 db. zellerszár
. 2 db. sárgarépa
. 2 fej vöröshagyma
. 1 fej fokhagyma
. 2 szál friss rozmaring
. 5-6 szál friss kakukkfű
. fél csésze worchestershire-szósz (1 csésze=cup=2,4 dl.)
. fél csésze ketchup (heinz)
. fél csésze sötét szójaszósz
. fél csésze almaecet
. fél csésze juharszirup
. fél csésze chipotle (vagy konzerv jalapeno)
. ½ liter száraz vörösbor (jó minőségű)
. étolaj (napraforgó- vagy szőlőmagolaj)
. só, bors
. liszt, étkezési keményítő

Előkészületek:

A zöldségeket durvára feldarabolom, a fej fokhagymát négybe, az almákat nagyobb cikkekre vágom és mindent egy keverőtálba teszek.
Egy másik keverőtálba öntöm a félcsésze worchestershire-szószt, a ketchupot, szójaszószt, almaecetet és juharszirupot. Hozzáadom a feldarabolt konzerv chipotlét v. jalapeño chilit és elkeverem.
A húst megtisztítom a felesleges zsíroktól és három darabra vágom, hogy könnyebben elférjen majd az edényben.

Az oldalas Elkészítése:

1. A húst mindenhol bedörzsölöm sóval, és durvára tört borssal, majd lisztbe forgatom.
Egy nagy serpenyőben olajat forrósítok és hírtelem körbepirítom a húsokat mindenhol (elősütöm), majd kiveszem és félreteszem.
2. A serpenyőbe dobom a zöldségeket és almákat és tíz percig pirítom őket, míg színt nem kapnak.
Közben a sütőt előmelegítem 150 fokra (hőlégkeverés).
3. Egy mélyebb sütőtálba (én egy kacsasütő tálat használtam) szórom a sült zöldségeket, beletépkedem a zöldfűszereket, beleteszem az elősütött oldalasokat, ráöntöm a szósz keveréket, és fél liter száraz vörösbort. Ha nem lepi el a húst, akkor egy kis vízzel még rásegítek és addig hagyom a tűzhelyen míg fel nem forr az egész.
4. Lefedem az edényt (fedővel, vagy alufóliával) és a 150 fokra melegített sütőbe teszem 2 órára.

bbq sült oldalas
Amikor letelt, kiveszem a sütőből, a húsokat kiszedem a léből és félreteszem.
5. A szószt leszűröm, egy szitán átpasszírozom amit lehet, majd egy forraló edényben a kétharmadára forralom.
6. Két evőkanál keményítőt elkeverek egy kis vízzel, és ezzel besűrítem a mártást.
7. Az oldalast a bordák mentén feldarabolom, egy tepsibe teszem, leöntöm a szósszal, alaposan átforgatom, hogy mindenhol bevonja, majd a 190-200 fokra előmelegített sütőbe teszem kb. 45 percre sülni, míg a mártás kellemesen rá nem pirul/karamellizálódik a bordákra (sütés közben párszor meg is forgatom). Ha keri partyt tartunk, ezt a befejező lépést a kerti grillen, a faszén parázs felett végezzük…

Tálalhatjuk magában is friss kenyérrel, vagy készítsünk hozzá hagyományos tejes-vajas krumplipürét.
Frissen elkészítve a legjobb, de két napig eláll a hűtőben. Ha nem minden mártás használunk fel a sütéshez, a maradékot lefagyaszthatjuk, és később pl. főtt vagy sült csirkeszárnyra is rápiríthatjuk.
Előre is dolgozhatunk, ha vacsoravendégeket várunk nincs annyi időnk. Előző nap elkészíthetjük a hús párolását és a szószt (a 6-os pontig), majd másnap a szósszal leöntve befejezhetjük a sütést (7. lépés), vagy kerti sütésnél, faszén felett a grillrácson fejezhetjük be a sütést.
A finom puha-omlós oldalas rajta a pompás, egyszerre édes-sós-savanyú-csípős-fűszeres máz, amiben érezni a vörösbor zamatát… remek ízharmónia!
Könnyű vörösbor illik hozzá. Én a szószhoz Sangiovese Di Romagna-t használtam, mellé is ajánlom…

Elkészítési idő: 3 óra 20 perc
Költségek: kb. 1000 Ft./adag
Bor: 1190 Ft.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: tomakonyha.blogspot.hu