2021. január 23.

Select your Top Menu from wp menus
CHIMICHURRI (az argentin BBQ szósz), recept és videó

CHIMICHURRI (az argentin BBQ szósz), recept és videó

 

A CHIMICHURRI nem más, mint az egyik legnevezetesebb argentin BBQ szósz. Valójában egy pesto-szerű zöld szósz, a zöld szószok nem csekély létszámú családjából. Így, felhasználása a pestohoz hasonlóan is történhet. Számos verziója terjedt el, ahogy a kontinensen délről északra terjedt. A “chimichurri” elnevezés eredetének legendája szerint a szósz névadója egy ír férfi Jimmy McCurry.

Állítólag ez az ír volt az, aki az 1800-as évek argentin függetlenségi harcaiban Jasson Ospina tábornok seregében masírozott és mellette megismertette heélybélieket az általa készített zöldszósszal. A Jimmy McCurry kiejtett nevéből lett a hasonló hangzású chimi (Jimmy) churri (McCurry. Ez a legnépszerűbb verzió, de más variánsok szerint egy Jimmy Curry nevű angol húsimportőr, vagy egy James C. Hurray nevű skót volt a névadó, aki az argentin tehenészekkel (gauchos) utazott. Egy szellemes negyedik változat szerint egypatagóniai angol család “give me the curry” (add ide a curry-t) gyakran ismételt mondatából alakult ki a torzított chimichurri elnevezés.

Valamennyi történet közös vonása, hogy az angol hangzás torzult el és lett belőle a helybéliek számára ismerősebben hangzó hangsor.

Gauchos

A mintegy százötvenezer argentin tehénpásztor (gaucho) élete regényes és viszontagságos. Ők a szabadság fia a végtelennek tűnő pampán. A következő videó megismertet ezzel a hangulattal és talán a chimicurrihoz is közelebb visz.

Az argentin chimichurri

Az eredeti argentin chimichurri az első képen látható, vagy ahhoz nagyon hasonló.

Mindenekelőtt a chimichurrihoz egy kiváló folyadék alapra van szükségünk. Ez egy, vagy több alkotórészből is állhat. Az (olíva)olaj, az ecet, a vörösbor, a víz és ízesítésként a só a legáltalánosabban előforduló hozzávalók.
Másodsorban szükség van zöld fűszernövényekre is, amelyek közül a petrezselyem és az oregano a legnépszerűbbek.
Harmadsorban pedig jóféle fokhagyma is kellhet egy igazi argentin BBQ szószhoz.

A hagyományos (“ősi”) chimichurri hozzávalói:

 • (olíva)olaj,
 • petrezselyem zöldje
 • és fokhagyma.

Ezek a “Mester-recept” összetevői, amit további elemekkel gazdagíthatunk, tehetünk egyedivé. A hozzávalók, valamint a folyadék és a szilárd elemek aránya szerint is más és más chimichurrit készíthetünk.

A chimichurri a “Mester-recepten” kívül a következőket is tartalmazhatja:

 • hagyma, paprika,
 • babérlevél,
 • kömény,
 • oregano,
 • paradicsom,
 • édes pirospaprika,
 • őrölt fekete-, vagy fehérbors,
 • csípős chili.
 • vörösbor ecet

Talán feltűnt, hogy a legkülönbözőbb nemzetiségű TV-szakácsok igen gyakran készítenek valamiféle zöldszószt, amit változatos módon használnak fel. Egy ilyen szósz, mint a chimicurri, megismerése után gyakorlatilag vállalkozókedvünkre és fantáziánkra van bízva, hogy készítünk-e, illetve milyen zöldszószt készítünk. Az bizonyos, hogy igen egyszerű módon igen változatos új ízekkel ismerkedhetünk meg, amelyeknek a varázslatossága éppen a frissességében rejlik.

CHIMICHURRI (az argentin BBQ szósz)

A következő videó a főzésben gyakorlatlanabban számára is érthető módon mutatja be, hogy a “Mester-recept” alapján hogyan is készítsük el a chimichurrit.

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: Foodandwine

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Körömpörkölt
Szaftos Körömpörkölt, recept

  Egy igazi megosztó étel. Lehet imádni és undorodni tőle és a két csoport sohasem fogja tudni meggyőzni a másikat....

Close