Caponata, az olaszok lecsója

Caponata, az olaszok lecsója

Az, hogy a rendelkezésre álló nyári zöldségeket összerottyantsuk és lazán befűszerezve elfogyasszuk egy kis friss kenyérrel, nem csak nekünk, magyaroknak jutott eszünkbe, hanem többek között az olaszoknak is. Íme a caponata, ami nevezhető egy szicíliai lecsónak is. Próbára fel!

 

Caponata, az olaszok lecsója: Hozzávalók (4 főre):

  • 8-10 ek olívaolaj
  • 2 közepes padlizsán
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 szál szárzeller
  • 1 konzerv koktélparadicsom (vagy sima)
  • 1 marék színes koktélparadicsom
  • 4 ek aranymazsola
  • 4 ek durvára vágott olívabogyó
  • 4 ek kapribogyó
  • 4 ek fenyőmag
  • 2 ek cukor
  • ½ dl fehérborecet
  • 1 nagy csokor friss bazsalikom
  • Só, bors

Egy serpenyőben vagy wokban kb. 4-5 evőkanál olívaolajat forrósítunk és lepirítjuk a falatnyi kockákra vágott padlizsán felét, kb. 10 perc alatt, nagy lángon, majd félretesszük egy tálba.

Ismét öntünk 4-5 evőkanál olívaolajat a serpenyőbe és megismételjük az előző műveletet a padlizsán másik felével is. A hagymát felvágjuk vastagabb csíkokra, a zellert közepesen vastag karikákra és kb. 3 evőkanál olívaolajon puhára pároljuk őket, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a lepirított padlizsánt, a konzerv paradicsomot, a koktélparadicsomokat, a mazsolát, a durvára vágott olívabogyót, a kapribogyót, a cukrot és a fehérborecetet. Az egészet alaposan összekeverjük, majd frissen vágott bazsalikommal és fenyőmaggal tálaljuk.
Forrás: Streetkitchen