Az olaszok csirkepaprikása – Cacciatore csirke, recept

Az olaszok csirkepaprikása – Cacciatore csirke, recept

 

Az olaszok csirkepaprikása – Cacciatore csirke, Hozzávalói:

A csirkéhez:

  • 3-3 alsó és felső csirkecomb
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 szál angolzeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 dl vörösbor
  • 3 dl passata di pomodoro (passzírozott paradicsompüré)
  • 3 babérlevél
  • 1 ág rozmaring
  • 3-4 ág kakukkfű
  • só, bors
  • 1 marék fekete és zöld magozott olajbogyó vegyesen

A gremolatahoz:

  • 1 citrom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem

A gnocchihoz:

  • 0,5 kg krumpli (ha lehet C típusú)
  • 1 tojás
  • kb. 100 g liszt
  • szerecsendió
  • 1-1 ek vaj, olívaolaj
  • 1 ág friss zsálya

Az olaszok csirkepaprikása - Cacciatore csirke

A csirkecombokat sózzuk,borsozzuk, majd egy forró olajos serpenyőben körbepirítjuk, kivesszük és félretesszük őket. A répát, zellert felkarikázzuk, a hagymát felaprítjuk és a visszamaradt olajra dobjuk, kissé lepirítjuk és megpároljuk őket. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és a lepirult zöldségekhez adjuk. Felöntjük a vörösborral és elkeverjük, hozzáadjuk a rozmaring ágat, babérleveleket és a kaukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk közepes lángon párolódni. Ha már nagyjából elfőtt a folyadék, hozzáadjuk a passátát és visszahelyezzük a csirkecombokat. Kb. 1-1,5 órát főzzük. Ha elfőne a folyadék, egy kis bort vagy vizet adunk hozzá. Ha elkészült olajbogyót adjunk hozzá és további 10 percig főzzük.

A megpucolt krumplit kockákra vágjuk és puhára főzzük, majd egy munkalapra, nyujtódeszkára áttörjük egy krumplinyomóval. Nagy felületre szétterítjük és hagyjuk hűlni, hogy langyos legyen. Ekkor ráütjük a tojást, megsózzuk, ráreszelünk egy kis szerecsendiót és rászitáljuk egyenletesen a lisztet. Egy habkártyával gyors mozdulatokkal összeforgatjuk az alapanyagokat, amíg szép sima tésztát nem kapunk. Rudakat/kukacokat formázunk belőle és egyenletes darabokra vágjuk (kb. 2-3 cm). Forró vízben, kb. 2 perc alatt készre főzzük őket. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat elkezdünk összehevíteni, majd megsütjük rajta a zsálya leveleket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett gnocchit és lepirítjuk.

A gremolátához összeforgatjuk a reszelt citrom héjat, a felaprított fokhagymát és petrezselymet.

A tálalásnál egy adag gnocchihoz szedünk a cacciatore csirkéből, rá egy csomó szaftot, majd megszórjuk a gremolátával.

Forrás: Streetkitchen