Az olaszok csirkepaprikása – Cacciatore csirke, recept
Az olaszok csirkepaprikása – Cacciatore csirke, Hozzávalói:
A csirkéhez:
- 3-3 alsó és felső csirkecomb
- 3 ek olívaolaj
- 1 szál angolzeller
- 2 közepes sárgarépa
- 1 közepes vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 dl vörösbor
- 3 dl passata di pomodoro (passzírozott paradicsompüré)
- 3 babérlevél
- 1 ág rozmaring
- 3-4 ág kakukkfű
- só, bors
- 1 marék fekete és zöld magozott olajbogyó vegyesen
A gremolatahoz:
- 1 citrom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis csokor petrezselyem
A gnocchihoz:
- 0,5 kg krumpli (ha lehet C típusú)
- 1 tojás
- kb. 100 g liszt
- szerecsendió
- só
- 1-1 ek vaj, olívaolaj
- 1 ág friss zsálya
A csirkecombokat sózzuk,borsozzuk, majd egy forró olajos serpenyőben körbepirítjuk, kivesszük és félretesszük őket. A répát, zellert felkarikázzuk, a hagymát felaprítjuk és a visszamaradt olajra dobjuk, kissé lepirítjuk és megpároljuk őket. A fokhagymát vékony szeletekre vágjuk és a lepirult zöldségekhez adjuk. Felöntjük a vörösborral és elkeverjük, hozzáadjuk a rozmaring ágat, babérleveleket és a kaukkfüvet, sózzuk, borsozzuk és hagyjuk közepes lángon párolódni. Ha már nagyjából elfőtt a folyadék, hozzáadjuk a passátát és visszahelyezzük a csirkecombokat. Kb. 1-1,5 órát főzzük. Ha elfőne a folyadék, egy kis bort vagy vizet adunk hozzá. Ha elkészült olajbogyót adjunk hozzá és további 10 percig főzzük.
A megpucolt krumplit kockákra vágjuk és puhára főzzük, majd egy munkalapra, nyujtódeszkára áttörjük egy krumplinyomóval. Nagy felületre szétterítjük és hagyjuk hűlni, hogy langyos legyen. Ekkor ráütjük a tojást, megsózzuk, ráreszelünk egy kis szerecsendiót és rászitáljuk egyenletesen a lisztet. Egy habkártyával gyors mozdulatokkal összeforgatjuk az alapanyagokat, amíg szép sima tésztát nem kapunk. Rudakat/kukacokat formázunk belőle és egyenletes darabokra vágjuk (kb. 2-3 cm). Forró vízben, kb. 2 perc alatt készre főzzük őket. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat elkezdünk összehevíteni, majd megsütjük rajta a zsálya leveleket. Hozzáadjuk a lecsepegtetett gnocchit és lepirítjuk.
A gremolátához összeforgatjuk a reszelt citrom héjat, a felaprított fokhagymát és petrezselymet.
A tálalásnál egy adag gnocchihoz szedünk a cacciatore csirkéből, rá egy csomó szaftot, majd megszórjuk a gremolátával.