Bolognai spagetti, recept

A Bolognai spagetti Hozzávalói (4 főre):
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 közepes sárgarépa
- 2 szál angolzeller
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 g darált marhahús
- 400 g passata di pomodoro (passzírozott paradicsom)
- 1,5 dl jófajta száraz vörösbor
- 1 tk. szárított oregano
- 1/2 tk. szárított kakukkfű
- 1 marék friss bazsalikom
- olívaolaj
- 1/2 dl tej
- parmezán
- 1 csomag spagetti tészta
- só, bors
A Bolognai spagetti elkészítése:
- Finomra aprítjuk a vöröshagymát és egy löttyintésnyi olívaolajon párolni kezdjük. A sárgarépát megtisztítjuk, majd lereszelve a hagyma mellé dobjuk, ahogyan az apró szeletekre vágott angolzellert is.
- A soffritonak is nevezet zöldségalapot pirítgatni kezdjük, majd 3-4 perc után beletörjük a fokhagymákat is. Újabb 2 perc párolás után a zöldséges alapra dobjuk a darált marhahúst, amit kevergetve szépen fehéredésig pirítunk a lábasban.
- Ezután hozzáadjuk a passata di pomodoro-t, vagyis a passzírozott paradicsompürét és a vörösbort. Ízesítés következik: só, bors, szárított oregano és kakukkfű kerül bele. Lefedve minimum 1,5 órán át főzzük, amíg a zöldségek teljesen eltűnnek benne.
- Ekkor elkeverjük benne a kevés tejet és a finomra vágott bazsalikommal ízesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot. A ragut frissen főtt spagetti tésztára pakoljuk, végül parmezánt reszelünk rá.
forrás: Streetkitchen