Borzas Kata – bögrésen is, recept

Borzas Kata – bögrésen is, recept

 

Ez az egyik legfinomabb omlós sütemény, amit kitaláltak, benne van minden, amit szeretek, úgyhogy ha ilyet tesznek elém, akkor nem tudom abbahagyni, addig eszem, ameddig van. Azért a puha linzertészta, a baracklekvár és a sült cukros-diós hab a tetején egy olyan elegy, amit nekem fejlesztettek ki. És szerintem nem csak nekem, hanem sokunknak És nagyon egyszerű süti, hipp-hopp elkészül és szuperül eltartható, mint a linzerek általában…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

borzas kata

A Borzas Kata Hozzávalói a tésztához:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– 4 tojás sárgája
– 15 dkg puha vaj (esetleg margarin)
– bő fél bögre porcukor (10 dkg)
– 4 evőkanál 20%-os tejföl
– 1 csomag sütőpor (10 g)

A tetejére:
– 4 tojás fehérje
– egy és egy negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
– 2 púpos bögrényi darált dió (25 dkg)
– 7-8 evőkanál sárgabarack lekvár (én ezúttal a Nyírfacukortólajándékba kapott sárgabaracklekváromat avattam fel

A Borzas Kata Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és az egyharmad részét egy folpackba csomagolva betesszük a fagyasztóba.
2. A tésztát kinyújtom és egy nagyobb tepsibe simítjuk. Az enyém 38*28 centi. Én pont akkorára nyújtottam, mint a tepsi, majd feltekertem a nyújtófára, és szépen beleengedtem a tepsibe. Ahol túllógott, ott lecsíptem egy darabkát a tésztából, és ahol picit vékonyabb volt, vagy kiszakadt, ott befoltoztam. Bátran lehet vele gyurmázni, nagyon jó kis tészta
3. Ezután a tésztát megkenjük lekvárral.
4. A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a darált diót. A cukorral habbá verésnél arra vigyázunk, hogy a cukrot csak kisebb adagokban adjuk, inkább csak szórjuk hozzá a fehérjéhez, mikor az már kezd habosodni. Közben folyamatosan turmixoljuk.
5. A habos diót rásimítjuk a tésztára, majd a maradék tésztát kivesszük a fagyasztóból és almareszelővel ráreszeljük egyenletesen a habra.
6. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon, alul-felül sütés programon olyan 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük, majd csinos kis szeletekre vágjuk.

borzas kata

Naponta új recept ötletekért, találkozzunk a FaceBook on is.

A Pikantéria Hivatalos Facebook Oldala

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu