2021. november 28.

Select your Top Menu from wp menus
Bögrés – Gyors, Nagyon puha Vajas Keksz

Bögrés – Gyors, Nagyon puha Vajas Keksz

Story Highlights

  • Ez az egyik kedvenc édességem, igazi gyorssegély recept így karácsony előtt. Sütés nélkül, negyed óra alatt elővarázsolható, akár ipari mennyiségbenaRupáner Margót, a Rupáner-konyha bögrés sütijeinek nagymesterét is megkérdeztük, mi számára a legkedvesebb karácsonyi süti, és ha már elárulta, hogy az ischler az, akkor már a receptjét is lejegyeztük gyorsan.
  •   is És általános kedvencnek számít, úgyhogy a siker sem marad el.

 

Ez a linzer tészta nagyon különleges, mert szinte alig néhány hozzávalóból, rendkívül gyorsan elkészíthető. A tészta lényege az, hogy nem szabad túldolgozni, úgyhogy a gyúrás ideje alig két perc, sütni pedig mindössze nyolc percig szabad. Szóval, ha mindent egybeveszünk, fél óra alatt elkészül két nagy gáz tepsinyi finom, intenzíven vajas keksz, ami napok múltán sem veszít puha és omlós állagából. Kedvünkre díszíthetjük mázakkal, olvasztott csokoládéval, marcipánnal, de anélkül is tökéletesen megállja a helyét a szép világos tésztájával.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

A puha Vajas Keksz Hozzávalói 50-60 darab kekszhez:

– 20 dkg puha vaj
– 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
– 1 tojás
– 2 teáskanál sütőpor
– 1-2 teáskanál vanília kivonat, vagy aroma, esetleg egy csomag vaníliás cukor (10-12 g)
– 3 bögre fehér finomliszt (38 dkg)

A puha Vajas Keksz Elkészítése:

puha Vajas Keksz
1. A sütőt előmelegítjük 170-180 fokra, alul-felül sütésre.
2. A cukrot kikeverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a tojást is. Én ezt turmixgéppel csináltam.
3. Ezután hozzámérjük a többi hozzávalót is, és egy villával nagyjából összekeverjük, majd kézzel néhány laza mozdulattal szépen összeállítjuk a tésztát. Tényleg csupán egy-két perc, tilos túldolgozni!
4. Vékonyan lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát körülbelül négy milliméter vastagra, majd kiszúrókkal tetszőleges formákat szaggatunk a tésztából, melyeket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott sütőlemezre sorakoztatunk. Szellősen tegyük őket!
5. Nyolc perc alatt készre sütjük őket. Ekkor még nyersnek tűnnek, de nem azok. Ne bizonytalanodjunk, egy-két perc hűlés után megszilárdulnak és elérik a tökéletes állagukat! Az aljának is fejérnek kell maradnia, nem kaphat színt, mert akkor kiszárad!
6. Tetszés szerint díszítsük.

Jó étvágyat!

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: rupanerkonyha.cafeblog.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
Preckedli a legomlósabb diós linzer (bögrésen is), recept

Ez a sütemény egy különleges, omlós linzer, a tésztája egyaránt tartalmaz vajat és zsírt is, melyet megszórunk apróra szelt dióval...

Close