Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta
Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta Hozzávalók:
- 1 kg sertés darált hús
- 1/4 kg rizs
- 2-3 fej vöröshagyma
- olaj
- pirospaprika
- só
- vegeta
- bors
- 2 doboz sűrített paradicsom
- 1 csomag kockára vágott bacon
- 4 közepes fej édeskáposzta
- 2 gerezd fokhagyma
Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta, Elkészítés:
A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.
-
A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.
-
A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.
-
A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.
-
A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni.
-
Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.
-
Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.
Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.
Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria
Forrás: life.hu