Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta

Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta

Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta Hozzávalók:

  • 1 kg sertés darált hús
  • 1/4  kg rizs
  • 2-3 fej vöröshagyma
  • olaj
  • pirospaprika
  • vegeta
  • bors
  • 2 doboz sűrített paradicsom
  • 1 csomag kockára vágott bacon
  • 4 közepes fej édeskáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma

Bódi Margó: Szabolcsi töltött káposzta, Elkészítés:

A darált húst egy tálba rakom, a rizst megmosom, és hozzáadom a húshoz.

bodi margo-szabolcsi-toltott kaposzta

  1. A hagymákat olajon megpirítom, lehúzom a tűzről, majd pirospaprikával megszórom (ez egy pörkölt alap), ráöntöm a húsra és a rizsre. Hozzáadom az egyik sűrített paradicsomot, a sót, a borsot, a vegetát és az összezúzott fokhagymákat. Az egészet kézzel jól összedolgozom.

  2. A káposzták közepét kivágom, forró, de nem lobogó vízbe helyezem fejjel lefelé.

  3. A forró víztől a levelek leválnak a káposztáról, megpuhulnak, majd sorban kiszedem őket. A levelekről a csumát levágom, a közepénél kétfelé hasítom, majd a tölteléket belerakom úgy, hogy kicsi, tölcsér alakú formákat kapjak. Nem kell túl szorosra tekerni, hogy a rizsnek maradjon helye dagadni. Igyekszem minél kisebb káposztákat készíteni.

  4. A megmaradt káposztaleveleket laskára, illetve hosszú csíkokra vágom, a fazék aljára lerakom, majd megszórom egy maréknyi apróra vágott szalonnával, és sorban lerakom a töltött káposztákat. Kétsoronként megszórom újabb szalonnával és addig rakom, amíg el nem fogynak. A fazekat felengedem annyi vízzel, hogy ellepje a káposztákat, és felteszem főni.

  5. Mielőtt puhára főne, karikára vágott paradicsomot, TV paprikát és kaliforniai paprika szeleteket rakok rá, majd a megmaradt egy doboz sűrített paradicsomot kis tálkában forró vízzel elkeverem, és ráöntöm a tetejére. Fedő alatt hagyom, hogy puhára főjön.

  6. Tálalásnál a fazék tetején képződött lecsót félrehúzom, majd kiszedem a töltelékeket tányérra, és a lecsós alapot mellérakom.

Ízlés szerint tejföllel fogyasztható.

Naprakész recept ötletekért, katt ide: FaceBook/Pikanteria

Forrás: life.hu