BIRSALMÁS (édesburgonya)TORTA

BIRSALMÁS (édesburgonya)TORTA

 
Persze megúszni nem kellett semmit (mázlimra szeretnek:) ), láttam a döbbenetet azért az arcokon, de kezdem kiterjeszteni a kísérleti szokásaimat a „nagy család”-ra is. Jelentem, és egyúttal esélyt is kérek, hogy bizonyíthassam, ezt a torta van olyan jó, mint egy csokoládé zuhatag, olvad a szájban és ropog a fűszeres birsalma. És ráadásul liszt nélküli:

Amire figyelni kell:

a recepteknél mindig figyelni kell, hogy milyen előmelegített sütőt kell e használni. A tészta teljesen másképp sül, ha hirtelen kapja a hőfokot, vagy fokozatosan melegedik a sütővel. 99%-ban mindig előmelegítjük a sütőt.
a cukrot a vajjal kb. 10-15 perc alatt habosítjuk ki. Ilyenkor levegő kerül a krémbe, és fellazul, a legfontosabb rész már a tészta készítés elején.
agar-agar 8-10szer erősebb zselésítő hatású, mint a zselatin, nagyon kevés kell belőle, és mindig keverjük el egy kis cukorral
mindezt azért, mert az agar-agar így rátapad a cukorra és nem lesz csomós a gyümölcsragu
az agar-agar forrásponton kezd el „dolgozni” vagyis akkor köt. Így forráspont után 1-2 percig főzni kell, hogy zselésítő hatása érvényesülni tudjon

  • 200g vaj
  • 100g cukor
  • 50g barnacukor
  • 4tojás
  • 6g sütőpor
  • 180g mandulaliszt
  • 250g főzött, összetört édesburgonya
  • 1citrom héja
  • 1kk reszelt gyömbér
  • 225g birsalma
  • 1kk vaj
  • 20g cukor
  • 100g sárgabarackpüré (vagy 100%os baracklé)
  • 2g agar-agar
  • 1/2 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 csillagánizs
  • 1 csipet fahéj

birsalmas-edesburgonya-torta

A sütőt 180 fokon előmelegítjük. A cukrot a vajjal kihabosítjuk, még ki nem fehéredik. Majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat, mindig csak egyet, még fel nem veszi a vajas alap. Alacsony fokozaton hozzáadjuk a sütőporral elkevert mandulalisztet, a krumplit és a citrom héját, reszelt gyömbért. 35-40 perc alatt gyönyörű aranybarnára sül.

A birsalmát a vaníliával és a csipet fahéjjal egy kiskanál vajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a barackpürét, a csillagánizst és alacsony lángon forraljuk. Kivesszük az ánizst, az agar-agart elkeverjük a cukorral. A gyümölcsragut levesszük a tűzről, elkeverjük a cukros agar-agarral és forráspontig hevítjük ismét, majd 1-2 percig főzzük. A kihűlt tortára öntjük és hagyjuk megdermedni.

Nagyon finom torta, de tényleg.:)

Hogy rengeteg naprakész ötleted legyen: a FaceBookon , itt találsz minket

 

 Forrás: angelastaste.blogspot.hu