Benedict tojás kaláccsal – akár Húsvétra is

A Benedict tojás kalácsal Hozzávalói 4 személy részére:
- 4 db tojás
- 1 fél friss torma
- 20 dkg húsvéti sonka
- 4 vastag szelet kalács
- 1 evőkanál vaj
A hollandi mártáshoz:
- 4 tojássárgája
- 20 dkg hűtőhideg vaj
- 1 citrom
- Só, fehérbors
A Benedict tojás Elkészítése:
1. A hűtőhideg tojásokat forró vízbe tesszük és pontosan 6,5 percig főzzük, majd rögtön hideg vízzel lehűtjük.
2. A tormát lereszeljük és sóval, borecettel ízesítjük.
3. Elkészítjük a hollandi mártást: helyezzünk vízgőz fölé egy keverőtálat, ügyelve arra, hogy a tál ne érjen bele a vízfürdőbe. Üssük bele a tojássárgáját még mielőtt nagyon felmelegedne az edény. A tojásokat folyton keverve melegítsük fel 62 fok körüli hőmérsékletre, majd a gőzről levéve adjunk hozzá 2 vékony szelet hideg vajat és keverjük addig, míg a vaj felolvad. Tegyük vissza a gőz fölé a tálat, hogy ismét átmelegedjen a vajas-tojásos keverék, ügyelve arra, hogy ne hevüljön fel túlzottan. Vegyük le a gőzről, és a folyamatot ismételgetve keverjük a tojásokhoz az összes vajat, míg az egész egy szép pasztelsárga színt, és könnyű krémes állagot kap. Ízesítsük a hollandi mártást: adjunk hozzá friss citromlevet, sót és őrölt fehérborsot úgy, hogy egy kellemesen sós-savanykás mártást kapjunk. Az egészet még egyszer alaposan keverjük össze, és tálalásig tartsuk 40 fokon.
4. A kalácsok héját vágjuk le és szeleteljünk belőlük összesen 8 négyszöget. Serpenyőben olvasszuk meg az evőkanálnyi vajat és amikor már nem pezseg, dobjuk rá a kalácsokat. Süssük minden oldalukat aranybarnára és rakjuk félre.
5. A húsvéti sonkából vágjunk 8 kis szeletet és a serpenyőben maradt vajon gyorsan pirítsuk át mindkét oldalukat.
6. Jön az összeállítás: a kalácsszeleteket tányérra helyezzük, mindegyikre rádobjuk a lepirított sonkát, egy-egy kanál reszelt tormát, a főtt, belül lágy tojások felét és végül bőségesen meglocsoljuk őket a melegen tartott hollandi mártással. Rögtön az éhes vendégek elé helyezzük, akik szó nélkül az összeset felfalják majd.
Forrás: streetkitchen.blog.hu