Beigli, recept

Beigli, recept

A beigli az a sütemény, amit állítólag minden valamire való háziasszony természetesen el tud készíteni. Viszont, amit én eddig kóstoltam , azt soha , sehol nem tudta vissza adni egyik sem, amit a feleségem készített el nekünk és most én továbbadom nektek is.

Ez a verzó nem lesz száraz, nem fog a fogad alatt sercegni a kristálycukor. Garantáltan a legjobb !

beigli recept

A Beigli Hozzávalói 2 rúdhoz:

  • 4 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsír
  • 2 dkg friss élesztő
  • 10 vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja

beigli recept

A diós beiglihez:

  • 15 dkg darált dióbél
  • 8 dkg kristálycukor
  • 0,8 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
  • 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
  • 1 evőkanál rum (elhagyható)

A mákos töltelékhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 0,8 dl tej (80 ml)
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 alma
  • 1 tojás sárgája a tetejére

beigli recept

A Beigli Elkészítése:

  1. A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet, közben elkeverjük benne a kristálycukrot. Később elzárjuk alatta a lángot, hozzá lehet adni a vaníliás cukrot, az előzőleg átmosott és rumba áztatott mazsolát, a citromhéjat ( melyet előtte egyben a még a citrommal tanázsos 1 percre forró vízbe áztatni, hogy a védő réteget leoldja róla a forró víz ) és a darált diót – összekeverjük és félre tesszük.

  2. A mákos töltelékhez szintén felforrósítjuk a tejet, majd elkeverjük benne a cukrot, elzárjuk alatta a lángot és hozzá adhatjuk a darált mákot és a meghámozott, reszelt almát. Később összekeverjük és félre tesszük

  3.  A tészta:  tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverhetjük a sót, porcukrot, lereszelt citrom héját; elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzá adjuk a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet. Ha egy kicsit ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet. Nem szükséges pihentetni és keleszteni

  4. A tésztát két gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 35×45 cm-es téglalapra (nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz). Majd megkenjük a diós töltelékkel a kinyújtott tésztát (a felső részénél 2 cm részt kihagyunk – nem teszünk tölteléket, hogy feltekerés közben ne jöjjön ki a töltelék – könnyen össze lehessen tekereni). A tészta két végét feltekerjük a töltelékre , majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire helyezzük. A hajtás rész alulra kerüljön !!!

  5. A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal. Egymástól kicsit távolabb helyezzük, mert sütés közben kelni fognak.

  6. Lekenjük a bejgliket a tojás sárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe vagy hidegre 50 percre. Ha megszáradt a tojássárgája a bejgli tetjén, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb. 53 percre.

  7. Ha megszáradt a tojások fehérje a tészta tetején, megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel; a két oldalán is és a tetején is (a tetején is 4-5 helyen, a két oldalán is 4-5 helyen), hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét.

  8. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Ne  süssük túl!

beigli recept

beigli recept