Beigli, recept
A beigli az a sütemény, amit állítólag minden valamire való háziasszony természetesen el tud készíteni. Viszont, amit én eddig kóstoltam , azt soha , sehol nem tudta vissza adni egyik sem, amit a feleségem készített el nekünk és most én továbbadom nektek is.
Ez a verzó nem lesz száraz, nem fog a fogad alatt sercegni a kristálycukor. Garantáltan a legjobb !
A Beigli Hozzávalói 2 rúdhoz:
- 4 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg zsír
- 2 dkg friss élesztő
- 10 vaj
- 2 dl langyos tej
- 2 tojássárgája
- 1 citrom reszelt héja
A diós beiglihez:
- 15 dkg darált dióbél
- 8 dkg kristálycukor
- 0,8 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja (kezeletlen)
- 5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti)
- 1 evőkanál rum (elhagyható)
A mákos töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 0,8 dl tej (80 ml)
- 8 dkg kristálycukor
- 1 alma
- 1 tojás sárgája a tetejére
A Beigli Elkészítése:
-
A diós töltelékhez felforrósítjuk a tejet, közben elkeverjük benne a kristálycukrot. Később elzárjuk alatta a lángot, hozzá lehet adni a vaníliás cukrot, az előzőleg átmosott és rumba áztatott mazsolát, a citromhéjat ( melyet előtte egyben a még a citrommal tanázsos 1 percre forró vízbe áztatni, hogy a védő réteget leoldja róla a forró víz ) és a darált diót – összekeverjük és félre tesszük.
-
A mákos töltelékhez szintén felforrósítjuk a tejet, majd elkeverjük benne a cukrot, elzárjuk alatta a lángot és hozzá adhatjuk a darált mákot és a meghámozott, reszelt almát. Később összekeverjük és félre tesszük
-
A tészta: tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztben elkeverhetjük a sót, porcukrot, lereszelt citrom héját; elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, majd hozzá adjuk a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztős tejet és összegyúrjuk. Picit zsíros, de nem ragacsos tésztát kapunk! A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható legyen! (Ha kicsit keménynek érezzük, adhatunk hozzá pici tejet. Ha egy kicsit ragacsos lenne, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet. Nem szükséges pihentetni és keleszteni
-
A tésztát két gombóccá gyúrjuk. Kinyújtjuk az egyiket kb. 35×45 cm-es téglalapra (nem lisztezzük be a gyúrótáblát a tésztanyújtáshoz). Majd megkenjük a diós töltelékkel a kinyújtott tésztát (a felső részénél 2 cm részt kihagyunk – nem teszünk tölteléket, hogy feltekerés közben ne jöjjön ki a töltelék – könnyen össze lehessen tekereni). A tészta két végét feltekerjük a töltelékre , majd feltekerjük a bejglit és sütőpapíros tepsire helyezzük. A hajtás rész alulra kerüljön !!!
-
A mákos bejglivel ugyanúgy járunk el, mint a dióssal. Egymástól kicsit távolabb helyezzük, mert sütés közben kelni fognak.
-
Lekenjük a bejgliket a tojás sárgájával, majd a tepsivel együtt betesszük a hűtőbe vagy hidegre 50 percre. Ha megszáradt a tojássárgája a bejgli tetjén, lekenjük a tojások fehérjével is, majd visszatesszük a hűtőbe kb. 53 percre.
-
Ha megszáradt a tojások fehérje a tészta tetején, megszurkáljuk mindkét bejglit egy hústűvel; a két oldalán is és a tetején is (a tetején is 4-5 helyen, a két oldalán is 4-5 helyen), hogy sütés közben tudjon távozni a gőz és ne repedjen szét.
-
Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl!