2020. október 24.

Select your Top Menu from wp menus
Begyújtási Tippek FASZENES Grillhez
Begyújtási Tippek FASZENES Grillhez

Begyújtási Tippek FASZENES Grillhez

Az egyes grilltípusok ellen és mellett is rengeteg érvet fel lehet sorakoztatni, a faszén grillek ellenzői gyakran hangoztatják a nehéz begyújtás problémáját. Ennek leküzdéséhez szeretnénk pár tanácsot adni, hogy még kezdőként se okozzon kellemetlenséget a grillezés legelső lépése.

A faszén valóban nem adja könnyen magát, türelem és alaposság kell, ha viszonylag hamar szeretnénk felfűteni a grillt. Még így sem lesz gyors vagy azonnali a megoldás (senki ne várja az elektromos grillek egyszerűségét), de szerencsére rengeteg olyan kütyü és trükk létezik, amely lerövidíti és meg is könnyíti a begyújtás folyamatát.

Grillgyújtó kémény

Hogy a grillezéshez megfelelő mennyiségű faszén gyorsan elérje a kellő hőmérsékletet, használj grillgyújtó kéményt. A füllel ellátott fémhenger remek hővezetésének és hőeloszlatásának köszönheti hatékonyságát. A jól szellőző alsó részre kell behelyezni az éghető anyagot (papír), majd e fölé jöhet a faszén. Ezután már csak egy gyufára lesz szükség: gyújtsd meg vele a papírt, hogy felmelegítse a faszént. A fém kürtőnek köszönhetőn – további beavatkozás nélkül is – hamarosan elkészül az izzó parázs, amit utána csak át kell rakni a grillre és már kezdődhet is a sütés.

begyujtas-tipp-faszenes-grill1

Elektromos gyújtók

Még ennél is egyszerűbben izzíthatod fel a faszént, ha elektromos begyújtót használsz. A közel 50 cm hosszú Looftlighter ideális választás faszenes grillekhez. Az egy gombnyomással bekapcsolható eszközt közvetlenül a faszénhez kell tartani. A felszikrázást követően kicsit hátrébb kell húzni a gyújtót, de még nem szabad elvenni. Pár perc alatt már látható, hogy izzik a szén, és indulhat a grillezés. A gyorsaságon kívül további nagy előny, hogy a begyújtás történhet a grillen, tehát az izzó szenet nem kell pakolgatni.

Gyújtófolyadék

A grill begyújtásához használhatsz gyújtófolyadékot is. Kapható kifejezetten grillekhez készített folyékony készítmény. Mindig csak ezeket használd, semmilyen más gyúlékony anyagot ne locsolj a faszénre, mert hatásuk kiszámíthatatlan és olyan adalékokat tartalmaznak, amik az egészségre is ártalmasak lehetnek. A grillfolyadékok használata ezzel szemben biztonságos, és mire elkezded sütni a húst a parázs fölött, már el is párologtak. A folyadékot mindig hideg, piramisformában elrendezett faszénre locsold, majd gyújtsd be a gúlát. Az izzó faszenet később terítsd el egy rétegben, hogy sütéshez egyenletes hőforrást alakíts ki.

Forrás: grillreceptek.hu

Print Friendly, PDF & Email

Kommentek

Related posts

EZT OLVASTAD MÁR?
5 Tipp a Tökéletes HAMBURGER Elkészítéséhez

Kerti sütögetéshez ideális választás a húspogácsa, hiszen fűszerezése szabadon variálható, kis étkűeknek salátával, nagyétkűeknek pedig zsömlével tálalható és a különféle...

Close