Beer can chicken – azaz a sörösdobozra ültetett csirke

Beer can chicken – azaz a sörösdobozra ültetett csirke

 

A sörösdobozra ültetett csirke Hozzávalói:

A csirkéhez:

  • 1 kisebb (kb. 1-1,2 kg-os) csirke
  • 1 fél literes dobozos sör
  • Kb. 3-4 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál nádcukor v. barna cukor
  • Kevéske füstölt fűszerpaprika (vagy sima)
  • 1 fél lime
  • Vérmérséklettől függően egy kisebb-nagyobb chilipaprika
  • Bors

A salátához:

  • 0,5 kg fejes káposzta
  • Egy kisebb sárgarépa
  • Kb. 150-200 g majonéz
  • 1,5 dl tejszín
  • 2 evőkanál almaecet (vagy más gyümölcsecet)
  • Kb. 2 teáskanál porcukor

sörösdobozra ültetett csirke

Először jöjjön a csirkepác: egy tálba keverjétek össze a ketchupot, nádcukrot, szójaszószt, füstölt paprikaport, finomra aprított chilit és egy fél lime levét. Alaposan sózzátok meg, mert ez fogja fűszerezni a csirkénket! Egy kis frissen tört bors is mehet bele. A páccal dörzsöljétek át kívülről a csirkét és legalább 20 percre rakjátok félre pihengetni.

A sütőt melegítsétek elő közepes hőmérsékletre, kb. 170 fokra, csak alsó fűtésre. Bontsatok ki egy doboz sört és igyátok meg a felét. Nehéz megállni félúton, de kénytelenek vagyunk, mert a többire szükség lesz a csirkéhez! A bepácolt csirkét szépen ültessétek rá a dobozra, ha jól csináltátok, akkor szép stabilan meg fog állni rajta. Mehet rá egy tepsire és óvatosan be lehet pakolni a sütőbe, egészen alulra. Sütés közben a sörösdobozból kiáramló gőz gyönyörűen párolja belülről a csirkénket, miközben a külseje szép egyenletesen megsül, a pácban lévő cukornak köszönhetően egészen sötét színűre karamellizálódik.

Miközben sül a csirkénk, gyorsan összeállítjuk a coleslaw salátát. Ez szintén egy tipikus amerikai köret, nálunk legfőképp a KFC-ben találkozhattok vele, csak ott a prózaibb „káposztasaláta” névre hallgat. Szeletelőgéppel, vagy kézi reszelővel reszeljétek le a káposztát és a sárgarépát egy tálba. Adjátok hozzá a majonézt, a tejszínt, kevés almaecetet, egy teáskanál porcukrot, végül sózzátok és borsozzátok meg. Alaposan forgassátok össze és pár perc pihenőidő után kóstoljátok meg. Kicsit édeskés, a majonéztől és a tejszíntől krémes állagú, a káposztától és a répától mégis friss és ropogós végeredményt kell kapnotok. Óvatosan adagolva a cukrot, ecetet és a sót, szépen finomra tudjátok hangolni a salátát. Jó lett?

Figyelgessétek a csirkét sütés közben, úgy 40-50 perc elteltével a felső fűtést is be lehet kapcsolni, hogy szép pirosra süljön kívülről. (Ha hőlégkeveréses sütőt használtok, akkor az elejétől kezdve lehet alsó-felső sütést használni.) További kb. 30-35 perc kell ahhoz, hogy a csirke teljesen átsüljön, ezután még alufóliával letakarva érdemes pihentetni 15 percig. Tálalás előtt húzzátok le a dobozról és szervírozzátok úgy, mint egy sima grillcsirkét!
Figyelem! A csirke sütési ideje nagyban függ a sütő fajtájától és a csirke méretétől, ezért az első alkalommal folyamatosan figyeljétek. A kritikus rész a felsőcomb csont közeli része, itt sül át legutoljára a hús. Ha valakinek van maghőmérője, az menet közben is ellenőrizheti a hús állapotát: amikor a combcsontnál a maghőmérséklet elérte a 80-82 fokot, akkor a csirke biztosan elkészült!

 

Forrás: streetkitchen.blog.hu